Termik santralden madene: Yatağan'da köylülerin mücadelesi sürüyor

Termik santralden madene: Yatağan'da köylülerin mücadelesi sürüyor

Muğla'da Yatağan Termik Santali'nde kömür sağlamak için Bereket Enerji şirketi tarafından işletilen kömür ocağında yer üstü rezervleri tükendi. Şirketin, yer altındaki kömür rezervlerini de çıkarmak için "ÇED gerekli değil" kararı almasına halk tepki gösterdi. 

TIKLAYIN: Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri’nin bedeli: 45 binin üzerinde erken ölüm, havaya salınan 360 milyon ton karbondioksit!

Birgün'den Tuğçe Çınar'ın haberine göre, Muğla’nın Yatağan İlçesi’ndeki Turgut köyü ve Hacıbayramlar Köyü yakınında planlanan yeraltı kömür işletmeciliği projesi için verilen “ÇED gerekli değil” kararına karşı Turgut köyü yurttaşlarının başlattığı hukuk arayışı sürüyor. 

Köy halkının avukatlığını yapan Mehmet Çilsal,  “Bu proje Hacıbayramlar köyü yakınında bulunan kömür sahasında yeraltı işletmeciliğiydi. Bu projeye köylü valilik tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için dava açtı. Köylü davayı kazandı. Ancak bunun için temyize gittiler. Temyizden karar döndü. Danıştay bunun üzerine bilimsel rapora dayanarak karar verilmesini ve bölgenin su durumuna bakılmasını söyledi” ifadelerini kaydetti.

"Turgut köyü yok olmak üzere" 

Antik bir kent olan, eski adı Lagina bugün ki adı Turgut olan köyün yok olmak üzere olduğunu ifade eden Çilsal, “Turgut köyü şu anda yok olmak üzere, her tarafı tahrip edilmiş. Yüzeyler çukurlarla dolu, kraterler oluşmuş ve yüzeylerde anormal gölcükler bulunuyor” dedi.

Termik santralın dünya standartlarına göre metal ömrünün dolduğunu belirten Çilsal, sözlerini şöyle sonlandırdı, “Yatağan Termik Santrali 2014’de özelleştirildi. Devletin işletmesiydi, özelleştirme idaresi başkanlığı tarafından 1 milyar 91 milyona Bereket Enerji’ye satıldı. Eski bir teknolojiye ait ve çok fazla yenileme olmadı. Şirketin maksimum enerji üretebilmesi için ekipmanları yenilemesi gerekiyordu. Şirket bunun için 150 milyon dolar bir finans ayırmıştı.

Termik santralde çalışanlardan duyduklarımıza göre böyle bir yenileme yapılmamış. Geçenlerde orada bulunan üniteler yıkıldı ve iki yurttaşımız hayatını kaybetti. Şirketin niyeti 15 yıl daha bu santralı çalıştırmak. Şirket şu ana kadar hâlâ açık işletme yöntemi ile kömür çıkarıyor. Şimdi bu açık işletme ile elinde olan kömür sahalarının açık işletmeye uygun olanı bitti” dedi.