Terzi Fikri'nin oğlu Naci Sönmez'den Erdoğan'a yanıt: İktidarın kaybettiğine artık eminim, Fatsalılar gereken cevabı verecektir

Terzi Fikri'nin oğlu Naci Sönmez'den Erdoğan'a yanıt: İktidarın kaybettiğine artık eminim, Fatsalılar gereken cevabı verecektir

Ordu Fatsa'nın efsane belediye başkanı olan Türk solunun öncü ismi 'Terzi Fikri' olarak anılan Fikri Sönmez'in oğlu Naci Sönmez, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bu Ordu terörün ne menem bir şey olduğunu gayet iyi bilir. Bu Ordu, Terzi Fikri’yi de iyi bilir. Onların bedelini benim Ordu’m çok ödedi, çok” sözlerine yanıt verdi. Sönmez "Ben Erdoğan'ın ve AK Parti iktidarının kaybettiğine artık eminim. Ordulular ve Fatsalılar gereken cevabı verecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Temmuz’da Ordu'da yaptığı konuşmada "Terzi Fikri" olarak bilinen eski Fatsa Belediye Başkanı Fikret Dönmez'i hedef alarak, "Terörün belini kırdık. Bu Ordu, terörün ne menem şey olduğunu gayet iyi bilir. Bu Ordu, Terzi Fikri'yi de iyi bilir. Onların bedelini benim Ordu'm çok ödedi çok. Artık böyle bir şey yok" demişti.

Erdoğan’ın 11 Temmuz 1980'de askeri operasyonla görevden alınan Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez'e (Terzi Fikri) yönelik sözlerine Sönmez'in oğlu Naci Sönmez yanıt verdi.

Halk TV'de Gökmen Karadağ ile Açıkça programına bağlanan Sönmez, "Ben Erdoğan'ın ve AK Parti iktidarının kaybettiğine artık eminim. Ordulular ve Fatsalılar gereken cevabı verecektir" dedi.

Biz aile olarak, Fatsalılar olarak Terzi Fikri üzerinden dövülmeye alıştık" diyen Naci Sönmez şöyle konuştu:

"Elbette aradan bu kadar zaman geçtikten sonra ülkeyi yöneten bir muktedirin, bu kadar gücü elinde bulunduran, bir iktidarın tepesinde bulunan bir kişinin Karadeniz gibi bir yerde fındık fiyatı açıklamak için gerçekleştirdiği bir mitingde Terzi Fikri'ye gönderme yapması bizi nasıl etkiledi derseniz biz alıştık. Aile olarak Fatsalılar olarak Terzi Fikri üzerinden dövülmeye itibarsızlaştırmaya alıştık. Bir yandan da bir iktidarın ne kadar çaresizlik içerisinde olduğunu ne kadar sıkışmış olduğunu gösteren bir durumdur bu. Bundan Türkiye'nin demokrasi güçleri asla alınmamalıdır. Asla duygusal tepkiler göstermemelidir. Bu bir anlamda Türkiye'de bu çıkışın nereden olabileceğini, demokrasinin hangi kanaldan inşa edileceğini göstermiş bir şeydir."

"12 Eylül Fatsa'da prova edildi"

12 Eylül darbesinin 11 Temmuz 1980'de Fatsa'da prova edildiğini söyleyen Sönmez, "Kayyım sözcüğü literatürümüze son dönemlerde girdi. Özellikle AK Parti'nin, Cumhur ittifakının, bu siyasal iktidarın son yıllarda özellikle Kürt illerindeki belediye başkanlarına yönelik yaptığı bir uygulamaydı ama esasen 1980'nin 11 Temmuz'unda Fatsa'ya kayyım atandı. Ne zaman bu ülkede tekçiliğe karşı, demokrasi dışı otoriter rejimlere karşı, halkın iradesini temsil eden bir siyaset ortaya çıksa devletin refleksi hep böyle oldu. O zaman belediye işgal edildi, başta Terzi Fikri, sevgili babam tutuklandı, yüzlerce insan işkenceden geçirildi. 12 Eylül aslında Fatsa'da prova edildi. 2 ay önce Fatsa'da ne yapıldıysa, 2 ay sonra 12 Eylül'cüler Türkiye'ye de aynı elbiseyi giydirdiler" diye konuştu.

“Erdoğan'dan akıl almaya ihtiyacımız yok”

"Ben Erdoğan'ın ve AK Parti iktidarının kaybettiğine artık eminim" diyen Sönmez, "Çünkü 10 yıl önceye kadar ben Fatsa'da yaşadım. Biz Fatsa halkıyla barışık yaşadık. Aşağıda böyle bir sorun yok. Sağcısıyla solcusuyla, esnafıyla emekçisiyle barış içerisinde yaşadık. Fatsa'nın ne ile karşı karşıya kaldığını biliyoruz. Erdoğan'dan akıl almaya ihtiyacımız yoktur" ifadelerini kullandı.

“Ordulular ve Fatsalılar gereken cevabı verecektir”

Ailesinin Gürcistan'dan göçtüğünü ve yaşadıkları köyün Gürcü köyü olduğunu belirten Sönmez, "Bizim Gürcü aileler genellikle Adalet Partili gençleri MHP'li olur. Bugün o gençler bir Fikri Sönmez'e minnet duyarlar. Bunu gidip orada gündeme taşımak lazım. Emin olun 2023 seçimleri dün Ordu'da tamamlanmıştır. Ordulular ve Fatsalılar gereken cevabı verecektir. Siyaset bu kadar köpeksiz köyde değneksiz gezme işi değildir. Siyasette bir üslup bir ahlak gerekir" dedi.

Fikri Sönmez kimdir?

1938’de Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde doğdu. 1960’larla birlikte Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu ve aktif siyasete başladı. TİP’in Fatsa’daki örgütlenmesi için çalıştı.

Dev-Genç’le birlikte 6. Filo’ya karşı eylemlerde yer aldı. 1972’de THKP-C davasından yargılandı. Mahir Çayan ve yoldaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışı sonrası Karadeniz’e geçmelerine yardımcı olmakla suçlandı. 2 yıl kadar tutuklu yargılandıktan sonra 1974’te afla serbest kaldı.

Karadeniz bölgesindeki emekçilerin ve köylülerin içerisinde mücadele yürüttü. 1978-79’da “Fındıkta sömürüye son” mitinglerini örgütleyen isimlerden biri oldu.

1979’da Fatsa’da, CHP, AP ve MSP’nin iki katı oy alarak bağımsız belediye başkanı seçildi. Fatsa’yı halk komiteleriyle yönetmeye başladı. Komitelerle birlikte “Çamura son” kampanyası, “Fatsa Halk Kültür Şenliği” gibi etkinlikler düzenledi. İlçede yol, su, kanalizasyon gibi sorunların halkın katılımıyla çözülmesi için adımlar attı. Geniş köylü kitlesinin katıldığı fındık mitingleri hayata geçirildi.

1980 Mayıs-Temmuz ayları arasında 50’nin üzerinde kişinin katledildiği Çorum Katliamı sırasında Başbakan Süleyman Demirel tarafından “Çorum’u bırakın Fatsa’ya bakın” ifadeleriyle hedef gösterildi. Operasyon öncesi CHP, MSP, AP ilçe başkanlarının ortak basın açıklaması yaparak “Fatsa’da operasyon yapılacak bir şey yok. Huzur içindeyiz” sözleri yeterli olmadı.

1979’da Ordu'nun Fatsa ilçesinde bağımsız belediye başkanı seçilen ve ilçeyi halk komiteleriyle yöneten Devrimci Yol’cu Sönmez, hedef gösterilme sonrası 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in yönettiği ‘Nokta Operasyonu’ ile 11 Temmuz 1980’de gözaltına alınmıştı.

‘Terzi Fikri’, 4 Mayıs 1985 günü, 47 yaşındayken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi Sönmez'in çalışmaları, bir sosyalist yerel yönetim deneyimi olarak görüldü ve yerli ve yabancı birçok araştırmaya da konu oldu. (Kaynak: Cumhuriyet)