İngiltere merkezli The Telegraph gazetesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasar gören Hatay'ın Ovakent mahallesinde, depremden etkilenen Afgan sığınmacıların yaşadıkları konu aldı.
Independent Türkçe'nin The Telegraph' a dayandırdığı haberinde, 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler öncesinde Ovakent için, Hataylıların "Küçük Afganistan" tanımlaması yaptığını hatırlatılırken, depremlerde en az 200 Afgan'ın yaşamını yitirdiği yazıldı. Afgan sığınmacıların bir kısmının yıllar içinde Türk vatandaşlığı aldığı kaydedilirken, diğerleri deprem sonrasında göçmenlik statüleri nedeniyle "endişeli" olduklarını belirtti.
Beş yıldır Ovakent'te yaşayan yedi çocuk annesi Samina Durman, "Resmi evraklar olmadan çocuklarım okula bile gidemiyor. Türkiye'nin evimiz olmasını istiyoruz ancak resmi evraklar olmadan bunun gerçekleşmesi imkansız. Hala bekliyoruz" diye konuştu.
Erkek kardeşi Taliban tarafından öldürüldükten sonra Afganistan'ın Kunduz bölgesini terk ettiklerini söyleyen Durman, İran üzerinden Türkiye'ye geldiklerini ve burada arkadaşlarının yanında kaldıklarını ifade etti. Afganistan'a dönüş şansının bulunmadığını aktaran Durman, yıllar önce mülteci statüsü kazanmak için başvuru yaptıklarını ve bir cevap alamadıklarını söyledi.
Ovakent'e 42 yıl önce gelen 70'li yaşlarındaki Agha Mir ise, depremin "Küçük Afganistan'ı" yıkamayacağından "emin" olduğunu belirtti. Türk vatandaşı olan Mir, "Bir kere savaş yüzünden evimi terk ettim. Ovakent benim oldu ve hiçbir yere gitmiyorum. Depremden sonra bile" dedi.
Antakya'ya bağlı, yaklaşık 8 bin nüfuslu bir mahalle olan Ovakent, 40 yıldan uzun süredir Afganistan'dan göç alıyor. Aileler zamanla Türk vatandaşlığına geçerek Ovakent'te kalıcı olurken, mahalle yeni gelenler için de güvenli bir merkez haline geldi. 40 yıl boyunca bazıları Afganistan'daki iç savaştan, bazıları Taliban rejiminden, bazıları da ABD'nin Afganistan müdahalesinden kaçan birçok göçmen Ovakent'e sığındı.
Ankara'daki Afganistan Büyükelçiliği'ne göre Türkiye'de yaklaşık 400 bin Afgan bulunuyor ve bunlardan 130 bini uluslararası koruma altındaki göçmen statüsünde. 51 bin 800 Afgan ise vize veya oturma iznine sahip. Geçen yıl yaklaşık 70 bin Afgan, Türkiye'den sınır dışı edilerek Afganistan'a gönderilirken, binlerce kişinin de Türkiye'ye gelmeye devam ettiği biliniyor.