Yüksek fiyatı sebebiyle sınırlı miktardatüketimi söz konusu olan fındık yağı, üretilerek tüketiciye uygunfiyatla satışa sunuluyor. 2006 yılından itibaren üreticilerinmağduriyetinin önlenmesi amacıyla fındık alımıyla görevlendirilen ofis,2008-2009 dönemi üretiminin yüzde 46'sı olan 366 bin ton fındığıalarak, ürün bedellerinin tamamı için bir milyar 518 milyon TL'liködeme gerçekleştirdi. Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde75'ini, ihracatının ise yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. Yıllık ihracatmiktarı 2 milyar dolar olan fındık, Karadeniz'in en önemli geçimkaynaklarının başında geliyor. Geçen yıl 800 bin tona çıkarak rekorkıran fındık rekoltesinin bu yıl 500 bin ton olarak tahmin edilmesiyılbaşında fiyatların yükselebileceği endişesi oluşturdu. Yılda 500 bintonun ihraç edildiğini aktaran bakanlık yetkilileri, iç pazardafiyatların ani yükselmesi halinde ofisin devreye girebileceğinikaydetti. Aynı yetkili son yıllarda fiyatların düşmesi ile birlikte içpiyasadaki tüketimin 60 binden 120 bin tona kadar çıktığını kaydetti.TMO'nun anlaştığı marketlerde iç fındığın kilosu 10 liradan satılıyor.
Isıya en dayanıklı yağ,kızartmada koku bırakmıyor
Fındık yağı sağlık açısından önemlifaydalar sağlıyor. Ofis'ten elde edilen bilgilere göre fındık yağınınyanma noktası diğer yağlardan daha yüksek. 220 derecede yandığı içinısıya karşı en dayanıklı yağ. Fındık yağı dışındaki diğer yağlar,yüksek ısıya dayanamadığından pişirildiklerinde (özellikle yüksekdereceli kızartmalarda) fiziksel ve kimyasal yapıları değişerek zehirli(toksik) özellikleri açığa çıkıyor. TMO yetkilileri fındık yağının,kızartmalarda kullanıldığı ortamda ve yiyecekte koku bırakmadığını,hafif ve lezzetli olması nedeniyle hamur işleri de dahil her türlüyemek yapımında çok iyi sonuçlar verdiğini dile getiriyor.