TOBB Başkanı, kredi sorununu bir kez daha dile getirdi: Finansmana erişim zorlaştı, şikâyetler arttı

TOBB Başkanı, kredi sorununu bir kez daha dile getirdi: Finansmana erişim zorlaştı, şikâyetler arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kredilere ulaşmanın zorluğunu bir kez daha dile getirirken, "Son dönemde, finansmana ulaşım zorlaşmış, her il ve ilçemizdeki firmalarımızdan bu yönde gelen şikâyetler çok artmıştır. Kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra kredi limitlerinin reel olarak daraltıldığı ve kullanımda sıkıntılar yaşandığı iletilmektedir" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun sanayicilerle tartışması ve TOBB Başkanı'nın "banka kredilerine ulaşmanın zorlaştığı"na yönelik açıklamasının etkileri sürerken, TOBB Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı, TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı. Toplantıya Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu da katıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yurt içinde enflasyon ve üretim maliyetlerindeki artışların yanı sıra tüm dünyada yükselen ham madde ve enerji fiyatlarıyla da karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı, Çin-Tayvan gerilimi, enerji ve gıda arzındaki sıkıntılar, Covid-19'un yeniden yayılması ve dünya genelinde faizlerin artmaya başlamasının küresel büyümeyi aşağı yönlü etkilediğini söyledi.

"En büyük sıkıntıyı küçük ve orta ölçekli işletmeler yaşıyor"

Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2022'nin geri kalanında, dünyayı daha kasvetli ve daha belirsiz bir ortam bekliyor. Karşımıza çıkan bu zorlu dönemde, firmalarımızın uygun koşullarla finansmana erişiminin sağlanması, ülkemiz ekonomisi için kritik önemdedir. Son dönemde, finansmana ulaşım zorlaşmış, her il ve ilçemizdeki firmalarımızdan bu yönde gelen şikâyetler çok artmıştır. En büyük sıkıntıyı da en fazla gözetilmesi gereken küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz yaşamaktadır. Kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra kredi limitlerinin reel olarak daraltıldığı ve kullanımda sıkıntılar yaşandığı iletilmektedir."

Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası'nın fonlama faizinin yüzde 14, mevduata verilen ortalama faizinin yüzde 20 civarında olduğunu belirterek, buna karşın bazı bankaların ticari kredilere yüzde 30 ila 50 arasında faiz uyguladıklarını, bazılarının ise hiç kredi vermediklerini anlattı.

Karşılaşılan diğer bir sorunun da kredi vadeleri olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, "Yatırımlar için gerekli olan uzun vadeli ve sabit faizli kredi bulmak da giderek daha güç hale gelmektedir." diye konuştu.

"Reeskont kredisi kullandırımlarına ilişkin şikâyetler arttı"

Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası reeskont kredisi kullandırımlarının azaldığına ilişkin şikâyetlerinde de artığını ifade etti.

Reel sektörün, kredi piyasalarında istikrarın hakim olmasını arzuladığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Zira ülkemizde yatırım yapan, ihracat ve istihdam sağlayan her firma, milli değerimizdir ve korunması gerekmektedir. Yaşanan yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle, yatırım ve işletme sermayesi için kredi ihtiyacı, geçmiş dönemlere göre artmıştır. İşletme sermayesi kredileri, özellikle KOBİ'lerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik hale gelmiştir. Artan işletme sermayesi ihtiyacı da dikkate alınarak, alınan tedbirlerin yan etkileri konusunda hassas olunması, bankacılık sisteminin de krediye erişimi kolaylaştırması gerekmektedir."

Hisarcıklıoğlu, bankalardan, fonlama maliyetlerini de dikkate alarak, reel sektöre uygun koşullarla kredi sağlamaları ve yapıcı hareket etmelerinin beklendiğini söyledi.

Bu koşulların sağlanması durumunda reel sektörün, her türlü olumsuz koşulları en az hasarla atlatarak, yatırıma, üretime, ihracata ve istihdama azami katkıyı yapmaya devam edeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bugünkü toplantımızın, birbirimizi karşılıklı olarak daha iyi anlamak açısından önemli bir fırsat olmasını, özellikle de kredilere erişimde yaşanan sıkıntıların azaltılmasına katkı sağlamasını diliyorum" dedi.