TRT Genel Müdürlüğü önünde toplanan ve “TRT milletindir. Bizler TRT çalışanları olarak milletin kurumuna sahip çıkmaya devam edeceğiz” yazılı pankart açan kurum çalışanları, “Şiddete karşıyız tarafsız yayınız” sloganları attı.
Grup adına açıklama yapan Birlik Haber-Sen TRT Şube Başkanı Fatih Adem Gençbay, 24 Haziran seçimleri öncesinde cumhurbaşkanı adaylarının meydanlarda, seçmenleri etkilemeye çalışmak adına, birçok vaatlerde bulunduğunu belirterek, bunların siyasetin doğasında olduğunu kaydetti. Son günlerde seçim meydanlarında ağırlıklı olarak, TRT’nin konuşuluyor olmasının, çalışanlarını derinden üzdüğünü ifade eden Gençbay, şunları söyledi:
“TRT Kurumu, kamu yayıncısı olmanın getirdiği birtakım kurallara bağlı olarak yayıncılık yapmaktadır. Eksikleri olabilir, eleştirilebilir. Ancak, TRT üzerinden başlayan tartışmalar artık biz kurum çalışanlarını ciddi anlamda tedirgin etmektedir. Cumhurbaşkanlığı adaylığına soyunan değerli isimlere buradan seslenmek istiyoruz; TRT Kurumunu ve bizleri, lütfen kendinize seçim malzemesi yapmayın. TRT’nin sürekli hedefte olması, bizim çalışmalarımızı olumsuz yönde etkilemektedir.”
Gençbay, TRT’nin kendisine dönük eleştiri ile tehdit açıklamalarını dahi canlı yayınladığını belirterek, eleştirilerin artarak devam etmesinin, seçim ortamında provokasyona da zemin hazırladığını ifade etti. Meydanlardaki TRT tartışmalarının artık kurum çalışanlarına yönelik saldırılara dönüşmeye başladığını ifade eden Gençbay, “Sahada görev yapan TRT çalışanları bu durumdan tedirgin. Bizler daha büyük provokatif eylemlerden endişe duyarak çalışıyoruz artık.” diye konuştu. Siyasilere de seslenen Gençbay, “Meydanları dolduran seçmenler, sizin projelerinizi, fikirlerinizi dinlemeye geliyorlar. Bizim düşüncemize göre, TRT üzerinden yaşanan tartışmalar, gerginlikler, seçmen kitlesinde de artık bıkkınlık oluşturdu.” dedi.
Kurum çalışanlarından Mehmet Acar da yaptığı açıklamada, TRT çalışanları olarak kurumlarını en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını belirterek, amaçlarının, kurum değerlerine sahip çıkabilmek için verilen yanlış beyanların karşısında durmak olduğunu dile getirdi. Bir başka kurum çalışanı Ömer Salih Ünlü ise seçimlere az bir zaman kaldığını, demokrasinin gereği cumhurbaşkanı adaylarının halka seslenirken bazılarının TRT’yi hedef göstererek, çirkin olaylara sebebiyet verdiğini söyledi. TRT’nin milletin kanalı olduğunu belirten Ünlü, siyasilere de seslenerek söylemlerine dikkat etmelerini istedi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) yapılan ve seçimlerin 24 Haziran 2018'e çekildiğinin belli olduğu 17 Nisan ile 6 Mayıs tarihlerini kapsayan çalışmaya göre TRT; Saadet Partisi ve HDP’ye yayın akışında hiç yer vermedi. İyi Parti ise TRT ekranlarında 9.5 dakika yer alabildi. AK Parti-MHP ittifakına ayrılan süre, 37 saat 40 dakika 2 saniye. CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'ye ayrılan süre ise yaklaşık 3 saat.
Seçimlerin erken yapılacağının netleştiği 17 Nisan ile 6 Mayıs tarihleri arasında TRT, haber yayınları hariç sadece canlı yayınlarda; Cumhurbaşkanı adayını kendisi çıkaran Saadet Partisi ve HDP’ye hiç yer vermedi. Bu tarihler arasında Millet İttifakı ile vekil seçimine giren ve kendi cumhurbaşkanı adayını çıkaran İYİ Parti’ye ise sadece 9 dakika 30 saniye yayın ayrıldı.