"TRT, 'çocuk gelişimini olumsuz etkileyecek' şarkıları yayınlamıyor; RTE'nin konuşmaları ne olacak?"

"TRT, 'çocuk gelişimini olumsuz etkileyecek' şarkıları yayınlamıyor; RTE'nin konuşmaları ne olacak?"

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, TRT’nin 2016 yılında 142’si Türkçe, 66’sı Kürtçe 208 şarkıyı yasakladığının ortaya çıkmasına tepki gösterdi. Şarkıların yayınlanmama gerekçesi olarak ‘çocuk gelişiminin olumsuz etkilenmesi’nin gösterilmesini eleştiren Akatlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarının çocuklar için daha zararlı olduğunu savundu. 

TRT’deki şarkı yasağını kişisel Twitter hesabından değerlendiren Akatlı, "TRT, 'Çocuk gelişimini olumsuz etkileyecek' şarkıları yayınlamıyoruz demiş. Peki, RTE'nin konuşmaları için ne yapacaksınız? -Artistlik yapma -Ananı da al git -Karı mıdır kız mıdır -Sen kimsin be -Cibilliyetsiz/Alçak/Şerefsiz -Bana şimdi küfür ettirecekler #TRTyeSakıncalıŞarkılar” ifadelerini kullandı. 

 

'Hele Dadaş Hoş musan' isimli Erzurum türküsünün sözlerinin değiştirilmesiyle gündeme gelen TRT’de aralarında birçok ünlü sanatçının da seslendirdiği 208 şarkının yasaklandığı ortaya çıkmıştı. CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, 

 

Sayıştay raporuna yansıyan bilgileri TRT KİT Alt Komisyonu’na taşırken; TRT’den yapılan açıklamada ise ‘Haberlerin tam olarak gerçeği yansıtmadığı’ savunularak "Sigara ve alkol tüketimini özendirecek, çocukların gelişimini olumsuz etkileyecek ve terör propagandası barındıran tüm içerinlerin denetlenip ve yayınlanmaması sadece TRT'nin değil tüm yayıncı kuruluşların uymakla yükümlü olduğu yasal bir zorunluluktur. (…) Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun günümüzde bir sanatçıyı yasaklaması söz konusu değildir ve ismi geçen sanatçıların eserleri TRT'nin değişik mecralarında halen yayınlanmaktadır” denmişti.