Trump resmen ABD Başkanı

Trump resmen ABD Başkanı

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Demokrat aday Hillary Clinton'la girdiği başkanlık yarışını sürpriz bir şekilde kazanan Cumhuriyetçi iş adamı Donald Trump, bugün yemin ederek resmen ABD Başkanı oldu.

Donald Trump, 2008'de John McCain, 2012'de Mitt Romney'yi geride bırakarak Başkan seçilen Barack Obama'dan devralıyor. Trump, 2000 ve 2004'te seçilen George Walker Bush'tan sonra Başkan olan ilk Cumhuriyetçi oldu. 

Sabah saatlerinde Beyaz Saray yakınlarındaki St. John Episcopal Kilisesi’ne gitti. Trump kilisedeki ayinin ardından Beyaz Saray’a geçti. Beyaz Saray’da Trump ve eşini başkan Barack Obama ve eşi Michelle kapıda karşıladı. Ardından kondre binasına gelerek yemin etti.

Trump, ABD'ye halkına seslendiği konuşmasında "Ülkemizi yeniden yapılandıracağız ve dünyanın kaderine karar vereceğiz" dedi.​ Dış politikada ABD çıkarlarını önde tutmak kaydı ile ülkelerlerle iyi ilişkiler kurulmaya çalışılacağını söyleyen Trump'ın konuşmasının ana ekseni seçim kampanyasında da üstünde durduğu ekonomik yatırımlar oldu. “İktidar Washington’dan halka geçti artık” ifadelerini kullanan Trump, orta sınıf vurgusu yaptı.

Trump "Uygar dünyayı birleştirip radikal İslami terörü yeryüzünden bitireceğiz" diye konuştu.

Trump, Kongre ilk Başkanlık Kararnamesi'ni imzalamasının ardından Beyaz Saray'a geldi. 

Trump'ın yemin töreninden objektiflere yansıyanlar

Dakika dakika yaşananlar şöyle:

02.39: 217 kişi gözaltında, 6 polis yaralı

Washington polisi, başkentteki olaylarda gözaltına alınan eylemcilerin sayısının 217 olduğunu belirtti. Gösteriler esnasında 6 polis memurunun yaralandığı aktarıldı.

02.31: Washington'daki güvenlik önlemleri artırıldı

Protestoların akşam da sürmesinin beklendiği Washington'da alınan geniş güvenlik önlemlerinin, göstericilerin yoğun olduğu bölgelerde artırıldığı ifade edildi.

01:43 Filistin lideri Abbas: Güvenli bir gelecek için kendisiyle çalışmak istiyorum

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yemin ederek görevine başlayan ABD Başkanı Donald Trump ile 'barış ve güvenlik' için çalışmak istediğini bildirdi. Trump'ın görevine başlaması dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Abbas, Trump'ı tebrik ederek, "İstikrarsız bir dünyada ve trajik bir dönemden geçen Ortadoğu'da barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması ve birlikte güvenli bir geleceğin inşa edilmesi için kendisiyle çalışmayı arzu ediyorum" ifadesini kullandı.

00:30 ​ Trump karşıtı eylemciler limuzini ateşe verdi

ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'a ilerlediği güzergaha birkaç blok mesafede bulunan bir limuzin ateşe verildi.

00:02 New York semalarında gizemli mesaj: Sayıca ondan üstünüz, direnin!

00:01 Beyaz Saray'a doğru 'Başkanlık Konvoyu'yla birlikte yola çıkan Donald ve Melania Trump'a, Başkan Yardımcısı Mike Pence ile eşi Karen eşilik ediyor

00:00  Kongre binasından ayrılan Trump ailesi, Beyaz Saray'a doğru yola çıktı.

23:43 Yemin töreninin ardından protestolar devam ediyor: 2 polis yaralı

23:30 Meksika Başkanı'ndan mesaj

Meksika Başkanı Enrique Pena Nieto, Meksika sınırına duvar örme sözü veren Donald Trump'ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından Twitter üzerinden açıklama yaptı. Trump'ı tebrik eden Nieto, Meksikalıları koruma ve Trump yönetimiyle saygılı bir diyalog kurmaya çalışacaklarını söyledi. 

23:17 Trump'tan Clinton'a: Hepimiz aynı şeyi istiyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, törenin ardından Kongre’deki geleneksel yemeğe katılan Hillary Clinton’ın kendisini onurlandırdığını söyledi. Eski Başkan Bill Clinton ile eşinin yemeğe katılmalarından mutluluk duyduğunu ifade eden Trump, “Hepimiz aynı şeyi istiyoruz, hepimiz iyi insanlarız” dedi.

Trump, yemeğe katılanlardan 'büyük saygı duyduğunu' ifade ettiği Clinton çiftini alkışlamalarını istedi.

23:00 Trump'ın oteli için soruşturma talebi

Trump, Başkanlık koltuğuna oturduğu anda, liberal bir gözlemci grubu Genel Hizmetler İdaresi'ne bir mektup göndererek Washington D.C.'de bulunan Trump'ın şirketinin sorumluluğunda bulunan otel ile ilgili kamu malının usulsüz kiralanması ile ilgili derhal soruşturma başlatılmasını talep etti. 

22:10 Trump ilk Başkanlık Kararnamesi'ni imzaladı

ABD'de gelenek olduğu üzere Trump, görevi devralmasının ardından ilk Başkanlık Kararnamesi'ni imzaladı. Kararname yeni dönemde Beyaz Saray'daki görevlendirmeleri içeriyor. Görevlendirmeler bundan sonra Senato'nun onayını bekleyecek. Trump'ın torununun konuyla tamamen ilgisiz görüntüsü sosyal medyada konuşulanlardan oldu.