Trump, yeni yıla da İran’la girdi: Terörü destekleyen bir numaralı devlet

Trump, yeni yıla da İran’la girdi: Terörü destekleyen bir numaralı devlet

Geçen ay yayınladığı Ulusal Güvenlik Stratejisi’nde de İran’a geniş yer veren ABD Başkanı Donald Trump, yeni yıla da birkaç gündür protestoların yaşandığı Orta Doğu ülkesiyle ilgilenerek girdi. 

Yeni yıla ABD’nin Florida eyaletindeki Mar-a-Lago’da giren ABD Başkanı, yerel saatle 17.00 sıralarında resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Dünyanın terörü en çok destekleyen ve saat başı çeşitli insan hakları ihlalleri gerçekleştiren İran, şimdi de barışçıl protestocuların iletişim kuramaması için interneti kapattı. İyi değil!” ifadelerini kullandı.

Iran, the Number One State of Sponsored Terror with numerous violations of Human Rights occurring on an hourly basis, has now closed down the Internet so that peaceful demonstrators cannot communicate. Not good!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 31, 2017

İranlı yetkilileri, yılın son günü gelen açıklamada, perşembe gününden beri protestoların devam ettiği ülkede fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram ve İran’da yaygın olarak kullanılan mesajlaşma uygulaması Telegram’a ulaşımın geçici olarak engellendiğini duyurmuştu. Erişimin, protestoların ardından barışı sağlamak için yapıldığı kaydedilmişti. 

Telegram CEO’su Pavel Durov da, Sedaie Mardom isimli kanalın kapatılmasının reddedilmesinin ardından yetkililerin kullanıcıların büyük bir kısmının Telegram’a ulaşmasını engellediği paylaşımında bulunmuştu. 

Iranian authorities are blocking access to Telegram for the majority of Iranians after our public refusal to shut down https://t.co/9E4kXZYcP9 and other peacefully protesting channels.

— Pavel Durov (@durov) December 31, 2017

ABD Başkanı Trump, perşembe günü başlayan protestoların ülke geneline yayıldığı İran’la ilgili açıklama yapan ilk küresel siyaset adamı olmuştu. Trump, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Rejimin yolsuzluklarından ve ülkenin varlığını yurt dışında terörizme harcamasından bıkmış olan İran vatandaşlarının barışçıl protestolarıyla ilgili bilgiler geliyor. İran yönetimi, kendini ifade hakkı da dahil kendi halkının haklarına saygı göstermelidir. Dünya bu süreci izliyor" ifadelerini kullanmıştı.

Ruhani: Halk protesto etmekte özgürdür

Eylemlerle ilgili ilk açıklamasını pazar günkü kabine toplantısında gerçekleştiren İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD’li mevkidaşına tepki gösterdi. Halkın protesto hakkını kullanmakta özgür olduğuna vurgu yapan Ruhani, "Henüz birkaç ay önce İran ulusunu terörist olarak tanımlayan Trump'ın İran'daki protestolara yönelik duygularını ifade etme hakkı yok” diye konuştu.