Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılına ait ikinci bitkisel üretim tahminini açıkladı.
Buna göre üretim miktarlarının yıllık bazda tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 12, sebzelerde yüzde 0,2 azalacağı tahmin edilirken, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 4,6 oranında artacağı tahmin edildi.
Buna göre üretim miktarlarının ise 2021 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 62,7 milyon ton, sebzelerde 31,1 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 24,7 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 13,9 oranında azalarak yaklaşık 17,7 milyon ton, mısır üretiminin değişmeyerek 6,5 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 30,7 oranında azalarak yaklaşık 5,8 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 32,4 oranında azalarak 200 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 9,1 oranında azalarak 286 bin ton olacağı öngörüldü.Baklagillerin önemli ürünlerinden nohutun yüzde 24,6 oranında azalarak 475 bin ton, kuru fasulyenin yüzde 8 oranında artarak 302 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 30 oranında azalarak 230 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 1,9 oranında azalarak 5,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 16 oranında artarak 180 bin ton, ayçiçeği üretiminin yüzde 15,6 oranında artarak yaklaşık 2,4 milyon ton olacağı öngörüldü.Tütün üretiminin yüzde 7,7 oranında azalarak 73 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise yüzde 15,3 oranında azalarak 19,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Sebze ürünleri üretim miktarının 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 azalarak yaklaşık 31,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde yüzde 2,1, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde ise yüzde 2,5 oranında artış olurken, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 0,8 oranında azalış olacağı öngörüldü.Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden biber (salçalık, kapya) üretiminde yüzde 13,6, kuru soğanda yüzde 5,3, sakız kabakta yüzde 10,9 oranında artış olurken, domateste yüzde 2,9, karpuzda yüzde 1,6, hıyarda yüzde 2 oranında azalış olacağı tahmin edildi.