TÜİK, ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksini (YD-ÜFE) açıkladı. Barış Soydan düşüşün temel nedenlerinin TL'deki değer kaybı ve rekabet nedeniyle fiyatların düşük tutulması olduğunu söyledi.
Şubat 2019 yurt dışı üretici fiyat endeksi(YD-ÜFE) açıklandı. YD-ÜFE'de düşüş devam etti. 2019 Ocak verilerine göre yüzde 1,79 düşen YD-ÜFE, bir önceki yılın aynı ayındaki seviyenin %30,71 ve on iki aylık ortalamaların ise %38,72 üzerinde gerçekleşti.
Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,38, imalat sanayisi sektöründe de yüzde 1,80 oldu.
Bir önceki aya göre en fazla düşüş; yüzde 6,10 ile bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler, yüzde 3,57 ile kauçuk ve plastik ürünler, yüzde 2,76 ile kimyasallar ve kimyasal ürünler sektöründe gerçekleşti. Buna karşılık, kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 7,47, deri ve ilgili ürünler yüzde 0,16 ile bir önceki aya göre endekslerin arttığı alt sektörler oldu.
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2019 yılı Şubat ayında en fazla aylık düşüş yüzde 2,44 ile sermaye mallarında gerçekleşti.
Verileri yorumlayan Barış Soydan, yurt dışı üretici fiyat endeksindeki düşüşün temel nedeninin TL'nin yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesi oldu. İkinci neden Türk ürünlerinin yabancı ürünlerle rekabette geride kalması. Teknoloji yoğun ve katma değerli ürünler üretilemediği için yabancı ürünlerle rekabet edebilmek adına fiyatlar düşürülüyor. Geçen günlerde yayınlanan İhracat birim değer ve miktar endeksleri de bu duruma işaret ediyor. İhracat miktar endeksi artarken, ihracat geliri düşüyor. Önceki dönemlerle karşılaştırıldığında yurtdışına daha fazla mal satan Türkiye, daha fazla kazanamıyor.
Tıklayın - TÜİK: İhracatta miktar arttı, birim değer azaldı