T24 Haber MerkeziGonca Tokyol
TÜPRAŞ’ın Aliağa, Kocaeli, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde çalışan işçiler, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalanana kadar iş yerini terk etmeme kararı aldı. Gündüz vardiyasında ve vardıyasız çalışan işçiler mesaileri bitmesine rağmen rafinerileri terk etmezken; saatin 16:00'yı geçmesiyle birlikte mesaiye gelen gececiler de arkadaşlarına katıldı.
T24'e konuşan Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, TÜPRAŞ yönetimiyle yapılan toplu iş sözleşmelerinin 5 aydır sürdüğünü hatırlattı ve konunun şimdi Yüksek Hakem Kurulu'nda olduğunu ifade etti. "Yüksek Hakem Kurulu'nun işçilerin başında 'Demokles'in kılıcı' gibi sallandırıldığını" kaydeden Tekik, "Sendika olarak bunu tanımadığımızı ifade ediyoruz. Bu mücadelede yengi ya da yenilgiden öte teslim olmamanın önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi. Tekik, şöyle devam etti:
"İşvereni sağduyuya ve müzakereye davet ediyoruz. Bu eylem, müzakere masasının yeniden kurulması için bir çağrı niteliğindedir. İnsanlar hem üzgün hem moralli. İşyerimizi seviyoruz, o yüzden de işyerimizi terk etmiyoruz. İş olsun diye eylem yapan bir sendikal anlayışa sahip değiliz, sadece kazanılmış haklarımızı savunuyoruz."
Petrol-İş ile üyesi işçilerin bahsettiği kazanılmış haklar, 3 maddede özetleniyor. TÜPRAŞ yönetiminin 3 yıllık sözleşme süresi ile vardiya sisteminin değiştirilmesi ve mazeret izinlerinin azaltılması teklifine karşı sendika bu maddelerde pazarlık yapmaya yanaşmıyor. Tekik, süreci şöyle anlattı:
"Başından beri işverenin sendikadan 3 maddeyle ilgili talepleri oldu. Birinde bizim dediğimizi kabul edin, sözleşmenin önü açılsın dediler. Biz de bu kazanılmış hakkımızdır, asla taviz vermeyeceğiz ama bunların dışında diyaloga açığız dedik. Ve sözleşme son 2.5 ay içerisinde yaptığımız 10-15 eyleme rağmen işverenin uzlaşmaz tutumu nedeniyle tıkandı ve hakem kurulunun gündemine geldi."
Koç Holding'e bağlı TÜPRAŞ ile Petrol-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri çıkmaza girince İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde çalışan 4 bin 300 işçi ve sendika temsilcisi fabrikayı terk etmeme kararı aldı. Eylemin süresiz olduğu belirtilirken; Tekik, T24'e yaptığı açıklamada işçilerin en azından hafta sonunu rafinerilerde geçireceğini ifade etti.