Turizmciye 1 milyon dolar engeli

Turizmciye 1 milyon dolar engeli

Turizm işletmelerinin ihracatçı sayılması için yurt dışından en az 1 milyon ABD doları döviz girdisi sağlaması gerekiyor.

Turizmcilerin yıllardır beklediği;konaklama tesisi sahiplerinin ihracatçı sayılması ve teşviklerdenyararlanmasına ilişkin karar sonunda çıktı. Bu kararla birliktekonaklama işletmeleri 1 milyon ABD Doları ve üzerinde döviz getirenkonaklama işletmeleri, yani otelciler ihracatçılarda olduğu gibidevletten yurtdışındaki fuarlarda tanıtım desteği alabilecek.Turizmciler ayrıca ucuz Eximbank kredilerinden yararlanabilecek.Konaklama sektörünün bir kısmı yurt dışında ofis açma desteği, Ar-Geveya pazar araştırması desteği, çevre maliyetlerinin karşılanmasınadestek, eğitim ve kalifiye eleman istihdamı desteklerindenyararlanabilecek. Ancak kararın KDV iadesini içermemesi turizmcilerin beklentilerini boşaçıkarmış görünüyor. Turizmcilerin, diğer ihracatçılarda olduğu gibi KDViadesi alması halinde; alacakları KDV iadesini devlete olan kurumlarvergisi, gelir vergisi, SSK primi ödemelerini tahsil edebileceklerdi.İhracatçı sınıfına alınmak için yıllardır uğraş veren turizmcilerkararın çıkmasından memnun. Fakat 1 milyon dolar rakamını fazla bulanturizmciler, Türkiye'de en çok 300 işletmenin ihracatçı statüsükazanabileceğini, bunun da adil olmadığını savundular. Konuyla ilgiligörüşlerine başvurduğumuz sektör temsilcileri ayrıca, ihracatçılarıngenelde sahip olduğu tüm avantajların turizmcilere sağlanmadığındanyakınıyor..

Elektrik ve su için düşük tarife

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bakanlığının turizmalanında faaliyette bulunan meslek örgütleriyle işbirliği yaparak yurtiçi ve yurt dışındaki uluslararası tanıtım faaliyetlerine daha fazlaorganize olarak katılımın sağlanacağını ve sektörün bu faaliyetlerinedevlet katkısının artacağını ifade etti.Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında da kararlaştırıldığı üzere2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu'nda belirtilen, belgeli yatırım veişletmelerin elektrik ve su ücretlerinin en düşük tarifeden tahsisedilmesi konusundaki çalışmaların sonuç vermeye başladığını belirtenBakan Günay, şunları söyledi: "Elektrik giderlerinin düşük tarifedenödenmesi ile ilgili Bakanlıkça hazırlanan kararname taslağı, gereğiiçin Başbakanlığa iletildi. Aynı şekilde, su ücretlerinin düşüktarifeden ödenmesi için İçişleri Bakanlığı, Mali İdareler GenelMüdürlüğü ve 81 il valiliğine 12 Ağustos 2009 tarihli yazıyla gerekentalimatı verdik. Ekonomi Koordinasyon Kurulu, gündeminde yer alan vesektör tarafından dile getirilen konular arasında bulunan elektrik vesu bedellerinin düşük tarifeden ödenmesi konusunda devlet desteğinin budönemde de devam etmesi hususunda Başbakanlık'taki kararname veİçişleri Bakanlığı yazısı devletin bu sektöre verdiği önemin birgöstergesi olmaktadır."

Sektör temsilcileri kararı gözlem'e yorumladı

♦ Çetin Osman Budak (Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): 

"Karar, 'Vergi kanunlarında yer alan ihracata ilişkin hükümlersaklıdır' ifadesiyle sektörün büyük beklentisi olan KDV iadesiuygulaması konusunu boşlukta bıraktı. Eximbank kredilerinden ve diğerdesteklerden yararlanma koşulları, bütçe imkanları ve bürokratiksürecin ağırlığı nedeniyle sektöre tek başına büyük bir desteksağlamayacak. Bu nedenle vergi avantajının da getirilmesi gerekli. Öteyandan TOBB öncülüğünde Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunulan, alkollüiçeceklerde ÖTV indirimi, kış aylarında istihdam yükünün azaltılması,(ayakbastı ücretleri gibi) havalimanı vergilerinin düşürülmesi, sezondışında uçak şirketlerine veya tur operatörlerine boş koltuk desteğiverilmesi gibi konuların mutlaka ciddiyetle ele alınmalı. Bu tür önlemveya desteklerin bütçeye yük olmak yerine, gelecek sezon fiyatlarınınyükselmesini ve dolayısıyla turizm gelirinin artmasını, alkollü içkidenalınan vergi gelirinin artmasını, sosyal güvenlik prim tahsilatınınartmasını sağlayacağına inanıyoruz.

♦ Ahmet Barut (Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı):

Kararnormal ihracatçılara getirilen avantajların hepsini turizmcileresağlamıyor. KDV iadesi alma söz konusu değil. Ama tanıtımda destek,istihdam ve Ar-Ge'ye yardım, fuar katılımlarına destek gibi getirileriolacak. Asıl yansımalarını tebliğler çıktığında göreceğiz.

♦ Veysi Öncel (Çeşme Otelciler Birliği Başkanı):

Otellerinihracatçı sayılması yıllardır beklenen bir karardı. Geç de olsa böylebir kararın çıkmış olması sevindirici bir gelişme. Bu yüzden bu kararınçıkmasında emeği geçen yetkililere teşekkür etmek lazım. Kararın eksikyönleri de var elbette. Az sayıda işletmelerin ihracatçı sayılmasınısağlayacaktır ama her şeye rağmen önemli bir gelişmedir."

♦ Yakup Demir (Çeşme Ilıca Otel Genel Müdürü):

Türkiye'de1 milyon dolar döviz girdisi sağlayacak otel sayısı 300'ü geçmez.Çeşme'de de ancak 4-5 otel ihracatçı sınıfına girebilir. Kararın dahageniş kesime hitap etmesini beklerdik. Bu kararın turizm sektörününsıkıntılarına çözüm olacağını sanmıyorum. Örneğin en başta gelenistihdam sorunu belki 300 işletme için çözülecek. Peki diğer işletmelerve personellerinin durumu ne olacak?

♦ Gökçe Kesikçiler (Çeşme-Ontur Otel Genel Müdürü):

Bu karar turizmcilere çok büyük avantajlar sağlamıyor. Tekavantaj turizmcilerin yurtiçi ve yurt dışı fuarlarında tanıtımbütçesinden yararlanabilmesi. Fakat sadece bu avantajla ihracatçısayılmaz. Biz turizmciler olarak ihracatçıların yararlandığı tümhaklardan yararlanmak istiyorduk. Örneğin KDV iadesi hakkı verilmemiş.Daha önce elektrik ve doğalgaz gibi harcamalarımızda geri ödemealıyorduk. Şimdi bundan da mahrum kaldık. KDV'nin de yüzde 18'eçıkarılması sezon ortasında ayrı bir şok oldu bizim için. Yine de bukararın çıkması olumlu bir gelişme. Muhakkak ilerleyen dönemlerdekapsamı geliştirilecektir.

Çeşmeli turizmciden “ecrimisil” çıkarması

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) yöneticileri, Maliye BakanıMehmet Şimşek ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı ziyaretederek, ilçedeki ecrimisil sorununu anlattı. ÇEŞTOB Başkanı VeysiÖncel, önce Maliye Bakanı Şimşek ile görüştüklerini belirtti.;Turizm Bakanlığı'ndan belgeli ve asli fonksiyonu konaklama olanişletmeleri de artık ihracatçı sayılacak fakat yasanın uygulanması için  yurt dışından en az 1 milyon ABD doları döviz girdisi sağlaması koşulu, eleştirilere neden oldu.

Maliye Bakanı Şimşek'e yüksek ecrimisil bedellerinin ilçe turizminiolumsuz etkilediği yönünde bir rapor sunduklarını kaydeden Öncel,"Sayın Şimşek'ten ecrimisil bedellerinin düşürülmesine ilişkindüzenlemeyi imzalamasını istedik ve kendisini ilçemiz hakkındabilgilendirdik" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı ErtuğrulGünay'ın ecrimisil konusunda bilgi sahibi olduğunu dile getiren VeysiÖncel, "Sayın Günay da konuyla ilgili düzenlemeyi Maliye Bakanlığı'nınyapacağını, İzmir milletvekillerinin de sorunun takipçisi olmasıgerektiğini söyledi" dedi. Ecrimisil bedellerinin düşürülmesikonusundaki çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini anlatan Öncel,"Gerekirse 10 kere, 20 kere daha Ankara'ya gelip siyasilerlekonuşacaklarını, son çare olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'aulaşmak için çabalayacaklarını" kaydetti. ÇEŞTOB üyesi Yakup Demir deMaliye ile Kültür ve Turizm bakanlıklarında yaptıkları görüşmelersonucunda, uzun süredir konuşulmayan ecrimisil sorununu gündemegetirdiklerini ve konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.