Türkiye Barolar Birliği, Türk Patent ve Marka Kurumu'na çoklu baro düzenlemesiyle ilgili birden fazla isim başvurusunda bulunulması üzerine baroların kuruluşunda kuruldukları ilin adından başka bir isim kullanmasının yasak olduğunu duyurdu.
Türkiye Barolar Birliği'nden (TBB) yapılan açıklamada, 7249 sayılı 'Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la Avukatlık Kanunu'nda yapılan değişiklikle, "Aynı ilde yeni bir baronun kurulması halinde Türkiye Barolar Birliği, tüzel kişilik kazanma tarihini esas almak ve birden başlamak suretiyle baroları o ilin adıyla numaralandırır" hükmü getirildiği hatırlatıldı.
Kanunda yapılan değişiklik sürecinde, Türk Patent ve Marka Kurumu'na çoklu baro düzenlemesiyle ilgili birden fazla isim başvurusunda bulunulduğu belirtildi.
Açıklamada, baroların farklı isimleri kullanmaları ve tescil ettirmelerinin yasak olduğu, bu konuda TBB Başkanlığı'nca Türk Patent ve Marka Kurumu'na resmi yazıyla bilgi verildiği kaydedildi.
Baroların tescilinin, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından değil, yine kanuna göre TBB tarafından yapılacağı aktarılan açıklamada, "Kuruluşu tamamlanmayan baronun tescili de mümkün değildir. Kanun uyarınca baroların kuruluşunda kuruldukları ilin adından başka bir isim kullanması yasaklanmıştır" denildi.
AKP’nin teklifiyle Meclis’te kabul edilen ‘çoklu baro’ düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yasallaştı.TIKLAYIN: Barolara ilişkin kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi Avukatlık Kanunu maddelerinde değişiklik yapan 28 maddelik düzenlemeyle avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde asgari 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. Bu kapsamda, avukat sayısı dikkate alınarak Ankara, İstanbul ve İzmir’de birden fazla baro kurulabilecek. CHP ise kamuoyunda “çoklu baro düzenlemesi” olarak bilinen 7249 sayılı Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptali için bugün öğle saatlerinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.TIKLAYIN - CHP 'çoklu baro' düzenlemesinin iptali için AYM'ye başvurdu |