Türkiye'de arama kurtarma çalışması yapan yabancı gruplardan bazıları "güvenlik endişelerini" gündeme getirdi

Türkiye'de arama kurtarma çalışması yapan yabancı gruplardan bazıları "güvenlik endişelerini" gündeme getirdi

T24 Dış Haberler

Pazartesi günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler 10 ilde büyük yıkım ve can kaybına sebep olurken, bazı bölgelerde enkaz kaldırma çalışmalarına geçilse de birçok yerde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Türkiye'ye depremden sonra başka ülkelerin gönderdiği personel sayısı 10 bine yaklaşsa da son günlerde bazı ülkeler "güvenlik endişelerini" gündeme getirmeye başladı. Yabancı personeller bölgede sadece arama kurtarma çalışması yapmıyor; aynı zamanda tıbbi ve benzeri yardımlarda da bulunuyor.

Cumartesi günü İsrail'de İsrail Savunma Kuvvetleri ve yetkililer arasında yapılan görüşmelerin ardından Türkiye'deki deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyeti yürüten İsrailli gruplardan 'United Hatzalah' ekibinin "güvenlik tehdidi" nedeniyle ülkeye dönmesine karar verildi. 

United Hatzalah, ekibi, hızlı şekilde ekipmanlarını toplayarak ülkelerine dönmek için plan yaptı. Gerekli uçuş bulunamadığı için Dr. Miriam Adelson'ın pazar günü ekibi İsrail'e döndürmek üzere özel uçağını gönderdiği belirtildi.

United Hatzalah Operasyonel Başkan Yardımcısı Maisel, "Ekibimizi Türkiye'nin bu bölümüne göndermenin Suriye sınırına çok yakın olduğu için belli seviyede riskli olduğunu biliyorduk. Ancak hayat kurtaracak bu operasyon için tehditleri bastıracak gerekli önlemleri almıştık" dedi.

Pazartesi günü yaşanan ve 10 ili etkileyen depremlerin en fazla vurduğu kentlerden Hatay'da görev yapan Avusturya Ordusu'na bağlı kurtarma ekipleri de cumartesi günü "şiddet olayları" nedeniyle çalışmalarını durdurmuş, sonra askerlerin korumasında yeniden çalışmalarına başlamıştı.

Avusturya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Michael Bauer, Twitter'den yaptığı açıklamada, "AFDRU ekiplerimizin korunması görevini Türk Ordusu üstlendi. Askerlerimiz yeniden arama ve kurtarma çalışmalarına başladı" paylaşımında bulundu. 

AFDRU, Avusturya Ordusu'na bağlı Afet Yardım Birimi'nin kısaltması. Avusturya Ordusu'nun söz konusu birimine bağlı 82 kişilik ekip 7 Şubat Salı gününden beri Hatay'da arama ve kurtarma çalışmalarında yer alıyor. 

Meksikalı doktorların ülkeden "şiddet tehditleri" nedeniyle ayrıldığına dair iddialar olsa da, T24 bu bilgileri henüz teyit edemedi.

Öte yandan Almanya, İspanya, Yunanistan ve İsviçre gibi bazı ülkelerin ekipleri de, misyonlarını tamamladıkları gerekçesiyle ülkelerine döndü.