Türkiye’de depremin ardından evsizlik krizi, 228 saat sonra enkazdan kurtarılanlar; İskoçya’da bağımsızlık savunan Başbakan’ın istifası | Dünya basınında bugün

Türkiye’de depremin ardından evsizlik krizi, 228 saat sonra enkazdan kurtarılanlar; İskoçya’da bağımsızlık savunan Başbakan’ın istifası | Dünya basınında bugün

T24 Dış Haberler

Dünya basını, Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11. gününde, ilk sayfalarında deprem sonrası duruma yer vermeyi sürdürüyor. The Wall Street Journal, 10 ili etkileyen depremlerde çok sayıda binanın yıkılmasıyla bir "evsizlik krizi"nin ortaya çıktığını aktarırken, Katar merkezli Al Jazeera, enkazdan 228. saatte kurtarılan anne ve iki çocuğunu manşete taşıdı. Britanya'da gündem, İskoçya'nın bağımsızlığını savunan Başbakan Nicola Sturgeon'un sürpriz istifa açıklaması oldu. 

16 Şubat 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

New York Times | Trenin raydan çıktığı Ohio kasabasında güvensizlik çok derin

ABD'nin Ohio eyaletinde bir trenin raydan çıkması ve zehirli kimyasalların yanmasıyla paniğe sürüklenen kasabanın sakinleri, sağlık riskleri konusunda endişeli. 

New York Times, kazanın yakınında bulunan Doğu Palestine kasabasında okulların ve kafelerin açık olduğunu, trenlerin işlediğini; yani hayatın normal göründüğünü belirtti. Ancak muhabirleri, bu görüntünün yanıltıcı olduğunu ifade etti. Habere göre insanlar musluktan gelen suyu önce koklayıp içiyor, vücutlarında kızarıklık arıyor ve nehirde ölü balıklar görüyor. 

Kasaba sakinleri, kazadan sonra içme suyunun durumu ve enkaz kaldırmanın nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirme istedi. Bölgede hâlâ duman ve kimyasalların sebep olduğu koku bulunuyor. 

3 Şubat'ta Ohio'da 50 vagonluk bir tren raydan çıkmış, kimyasallar sızmış ve kontrolsüz bir patlama olabileceği korkusu yayılmıştı.

Wall Street Journal | Türkiye, depremin yıkımından sonra evsizlik kriziyle karşı karşıya 

Wall Street Journal, Türkiye'de geçen hafta meydana gelen depremlerin ardından çok sayıda insanın evinin yıkıldığına dikkati çekerek, ülkenin bir "evsizlik krizi"yle karşı karşıya olduğunu belirtti.

The Guardian | İşçi Partisi, Corbyn’in bir sonraki seçimde aday olmasını engelledi

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, eski parti lideri Jeremy Corbyn’in bir sonraki seçimde parti liderliği için aday olamayacağını açıkladı. Corbyn, Yahudi karşıtlığı suçlamalarının ardından İşçi Partisi milletvekilliğinden uzaklaştırılmış, siyaseti bağımsız olarak sürdürüyordu. İşçi Partisi lideri Starmer, partinin kendi döneminde değiştiğini ve “geriye dönmeyeceğini” söyledi. Jeremy Corbyn, aday olmasının engellenmesinin ardından yapılanın, “demokrasiye bir saldırı” olduğunu dile getirdi. 

The Independent | İskoçya Başbakanı, gözyaşları içinde istifa etti: İskoçya bağımsızlığının sonu mu?

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, dün yaptığı açıklamada 8 yıldır yürüttüğü görevini bırakacağını açıkladı. Sturgeon, istifa açıklamasında, “aklının ve kalbinin bırakmak için doğru zaman olduğunu söylediğini” belirtti.  52 yaşındaki siyasetçi, İskoçya’nın Britanya’dan bağımsızlığını savunuyor. Sturgeon 19 Ekim 2023 yılında ülkenin yeni bir bağımsızlık referandumuna gitmesini istiyordu, ancak Britanya hükümeti, bu teklife onay vermemişti.  İskoçya'da 2014 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda İskoçların yüzde 55'i Britanya’dan ayrılmayı reddetmişti.

Le Monde | Afganistan: Kadınların umutları baskı altında

Afganistan’da Ağustos 2021'de yönetimi ele geçiren Taliban, her geçen gün kadınların ve kız çocuklarının temel haklarına erişimlerini engelliyor. Yönetimi ele geçirdiğinde kadınlar ve kız çocuklarının haklarına saygı duyulacağı iddiasında bulunan Taliban, eğitim ve iş hayatında kadınların ve kız çocuklarının varlığını engelliyor. Kız çocuklarının ilkokul sonrası eğitimi engellenirken baskıya karşı çıkan sesler de susturuluyor. 

Al Jazeera | Antakya’da bir anne ve iki çocuğu, 228 saat sonra enkazdan kurtarıldı

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin 11. gününde enkaz altında canlı kurtarılan insanlara dair umutlar sürüyor. Al Jazeera, Antakya’da depremden 228 saat sonra enkazdan sağ kurtarılan anne ve iki çocuğuna ilişkin haberi öne çıkardı. Hatay'ın Antakya ilçesindeki Oymak Sokak'ta bulunan Uğur Apartmanı'nın enkazından 228 saat sonra "Ela" ismindeki kadın ile yaşları 6 ila 11 arasında olduğu tahmin edilen iki çocuğu sağ çıkarıldı.

Moscow Times | Rus yayınevleri, yayın haklarını kaybettikleri batılı eserleri, "tekrar anlatacak"

Rusya'da batılı yazarların kitaplarını yayımlama haklarını kaybeden Rus yayınevleri, kitapçılarda satışı duran "çok satanları", tekrar piyasaya sürmek için formüller arıyor.

Moscow Times'ın haberine göre, Rusya'nın en büyük yayınevi Eksmo-AST, Prens Harry'nin hatıratı "Spare"in "ana tezini aktaran bir özetini" hazırlayıp, 3 bin kopya yayımlayacak.

Kommersant'a konuşan Eksmo-AST CEO'su Yevgeni Kapyev, "Özet, kitaptan ana fikirleri, alıntı kullanmadan aktaracak" dedi. 

Kapyev, "Özetin yazarı, kitabı İngilizce olarak okudu ve kendi dilinde tekrar hazırladı" diye konuştu. 

Eksmo-AST, buldukları formülün Batılı yazarlar tarafından kaleme alınmış eserlere Rusya'da erişim sorununu, "bir nebze" çözeceğini umduğunu belirtti. 

Kommersant'a konuşan ismi paylaşılmayan bir yayınevi sözcüsü, "Korsana izin vermek Rusya'nın yasal içerik sürecini birkaç yıl geriye atabilir. Özet işi de örtülü korsanlık sayılabilir" dedi. 

24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi, birçok sektörü olduğu gibi yayınevlerini etkiledi. Birçok yayınevi, batılı eserleri yayımlama haklarını kaybetti.