Türkiye'de 'FETÖ üyeliği' suçlamasıyla aranıyor; Kemal Öksüz'ün ABD'de yargılandığı davada karar çıktı

Türkiye'de 'FETÖ üyeliği' suçlamasıyla aranıyor; Kemal Öksüz'ün ABD'de yargılandığı davada karar çıktı

ABD vatandaşı olan ve Türkiye'de 'FETÖ' üyeliğinden aranan Kemal Öksüz, ABD Kongresi’ne yalan beyanda bulunması nedeniyle Washington'da yargılandığı davada 2 yıl denetimli serbestlik ve 20 bin dolar para cezasına çarptırıldı.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından hakkında iddianame hazırlanan ve geçen yıl ağustos ayında Ermenistan'da tutuklanan Kemal Öksüz, ceza duruşmasında hâkim karşısına çıktı. Washington DC Bölge Mahkemesi’nde görülen ve hâkim Tanya Chutkan'ın yönettiği mahkemede iddia makamı, Öksüz'ün "ABD Kongre üyelerinin Azerbaycan'a 2013'te yaptıkları bir seyahat konusunda" Kongre’ye yalan söylediğini anlattı.

Savcı, Öksüz'ün o dönem başında olduğu Avrasya Amerikalılar Turkuaz Konseyi’nin "kâr amacı gütmeyen kuruluş" kategorisinde olmasına rağmen "lobicilik" yaptığını ve bu durumun yasalara aykırı olduğunu belirtti.

Öksüz'ün avukatı ise müvekkilinin işlediği suçun farkında olduğunu, bundan pişmanlık duyduğunu ve mahkemeyle iş birliği yaptığını anlattı.

2 yıl denetimli serbestlik, 100 saat kamu hizmeti

İlgili mevzuat gereği 6 ile 12 ay arasında hapis cezası alabileceği kaydedilen Öksüz, hakim Chutkan tarafından 2 yıl denetimli serbestlik ve 20 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Öksüz, 100 saat kamu hizmeti görevi de yapacak.

Duruşma boyunca savcılık makamına çeşitli sorular soran hâkim, savunma tarafına hiç soru sormadı.

Ermenistan'da tutuklandıktan sonra ABD'ye iade edilen Öksüz, geçen yıl aralıkta hâkim karşısındaki ilk ifadesinde kendisine yöneltilen tüm suçlamaları kabul etmiş ve ilk ifadesinin ardından 50 bin dolar kefaletle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Geziyle ilgili para kaynaklarını sakladı

Adalet Bakanlığı, 2013'te bazı ABD Kongresi üyelerinin Azerbaycan'a yaptığı bir gezinin finansmanıyla ilgili yasaların ihlal edilmesinden Öksüz'ü sorumlu tutmuştu. Bakanlık, Ermenistan'dan ABD'ye iade edildikten sonra Öksüz'ün, Kongre heyetinin Azerbaycan'a yaptığı gezi ödeneğinin kaynağını sakladığını ve Kongre Etik Komitesine konuya ilişkin yalan ifade verdiğini, ilk sorgusunda kabul ettiğini belirtmişti.

Ayrıca Bakanlık, gezi masraflarının Azerbaycan'ın resmi petrol şirketi SOCAR tarafından finanse edilmesine rağmen Öksüz'ün dış kaynaklardan herhangi bir para alınmadığına yönelik kasten yalan söylediğine dikkati çekmişti. Teksas'ta FETÖ ile bağlantılı Avrasya Amerikalılar Turkuaz Konseyi’nin eski başkanı olan Öksüz, ABD tarafından yapılan suçlamalar ve iade talebi neticesinde Erivan'da 2018 Ağustosu'nda yakalanmıştı.

Öksüz hakkında iddianame

ABD Temsilciler Meclisi Etik Komitesinin, kamuoyunun aydınlatılması amacıyla dosyaladığı belgelerde Öksüz hakkında yalan ifade vermek, Kongre üyelerinin gezi masraflarını karşılamak için Azerbaycan hükümetinin kontrolündeki bir petrol şirketinden aktarılan parayı kullanmak suçlamalarına yer verilmişti.

Öksüz hakkında hazırlanan iddianamede, Öksüz'e maddi vakıaları tahrif ve örtbas etmek, Kongre’ye yalan ifade vermek dahil 5 suçlama yöneltilmişti. Etik Komitesi, 2015'te geziye katılan 10 Kongre üyesi ve 30'dan fazla yardımcının, Kongre kurallarını "bilerek ihlal ettiğine" ilişkin kanıt bulunmadığına karar vermişti. ABD'de kar amacı gütmeyen kuruluşlar, Kongre üyelerine yönelik eğitim gezilerine sponsor olabiliyor ancak gezi masraflarının kaynağının doğru olarak belgelendirilmesi gerekiyor.

Türkiye'de Emniyet Genel Müdürlüğü, Öksüz'ün ABD'nin yakalama emrine istinaden Ermenistan'da yakalandığına ilişkin basında yer alan haberlerüzerine, Ermenistan İnterpol biriminden bilgi talep edildiği ve konunun takip edildiği açıklamasını yapmıştı.