Orta Doğu ile ilgili çalışmalarıyla tanınan ve ilgili dergilerde editörlük yapan Michael Rubin, Ankara'nın Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini "kadınlara açılmış bir savaş" olarak nitelendirdi ve bunun geri tepeceğini vurguladı.
1945 haber sitesi için bir makale kaleme alan Rubin, sözleşmeden Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çekilerek uluslararası anlaşmaları yalnızca parlamentonun değiştirebileceğini, askıya alabileceğini veya geri çekilebileceğini söyleyen Türk Anayasası'nın ihlal edildiğini söyledi. ''Erdoğan'ın anayasada belirtilen geri çekilme sürecini takip etmemesi teknik olarak yasa dışıydı, ancak bir diktatör olarak Erdoğan umursamadı" eleştirisinde bulundu.
Rubin, sözleşmeden çekilmeye "eşcinselliği normalleştirmeye çalışan bir grup insan tarafından kullanılacağı" gerekçe gösterildiğine dikkat çekerek, bunun gerçekte dayanan olmadığını ve "Erdoğan'ın İslamcı politikaları için sunulduğunu" belirtti.
Rubin, ''Erdoğan hükûmetinin İstanbul Sözleşmesi'nin en başta Türkiye’nin imajını aklamak için imzaladığını" iddia etti; "Hem Dışişleri Bakanlığı hem de Avrupa dışişleri bakanlıkları bunu Türkiye'nin uluslararası bir ortak olarak kurtarılabilir olduğunun bir işareti olarak gördükleri için başarılı bir stratejiydi"