Türkiye'den Moskova'ya yaptırım adımı, Ukrayna'ya hipersonik saldırı, Musk'ın kendi kasabası | Dünya Basınında Bugün

Türkiye'den Moskova'ya yaptırım adımı, Ukrayna'ya hipersonik saldırı, Musk'ın kendi kasabası | Dünya Basınında Bugün

T24 Dış Haberler

Rusya'nın, Ukrayna'ya düzenlediği bir dizi füze saldırısında en az dokuz kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Saldırıda Rusya'nın güçlü ve nadir hipersonik füzeleri de kullandığı bildirildi. Wall Street Journal'a konuşan kaynaklar ve incelenen kayıtlara göre Elon Musk, ABD'nin Texas eyaletinde satın aldığı topraklara kendi kasabasını kurmak istiyor. Rus medyası, Türk gümrük görevlilerinin, yaptırımlı ürünlerin Türkiye üzerinden Rusya'ya taşınmasını, "aniden" engellemeye başladığını ifade etti. 

10 Mart 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | “En az 500 kişi ambulans gecikmeleri nedeniyle yaşamını yitirdi”

Britanya’da yapılan bir araştırma, geçen yıl 500’den fazla ciddi derecede hasta kişinin ambulans gecikmeleri nedeniyle hayatını kaybettiğini gösterdi. Bazı durumlarda ambulansın hastalara ulaşmasının 15 saati bulduğu belirtildi. Ambulansların çoğu zaman Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) belirlediği hedef sürede hastaların yanına ulaşamadığı kaydedilldi.

The Independent | Macron’dan Sunak’a sinyal: Küçük tekne krizi bizim sorunumuz değil, senin sorunun

Britanya Başbakanı Rishi Sunak’ın Manş Denizi’nden sığınmacıların ülkeye ulaştığı küçük teknelerin Fransa’ya geri gönderilmeyi teklif etmesi beklenirken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un teklifi reddedeceği belirtiliyor. Kaynaklar, Macron’un Sunak’ı kamuoyu önünde açık bir şekilde reddetmeyeceğini ama görüşmelerde bunun konuşulacağını söyledi.

New York Times | Rusya, haftalardır düzenlediği en büyük saldırıda hipersonik füzeler ateşledi

Rusya'nın, Ukrayna'ya düzenlediği bir dizi füze saldırısında en az dokuz kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Saldırıda Rusya'nın güçlü ve nadir hipersonik füzeleri de kullandığı bildirildi. 

Rusya, savaşın ilk aylarından bu yana hava savunma sistemlerinden kaçabilen Kinzhal hipersonik füzesinin kullanmamıştı.

Füze saldırılarının, son haftalarda Ukrayna'ya düzenlenenlerine en ağırlarından olduğu belirtildi. Saldırılardan sonra Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporojye Nükleer Santrali'nde bir süre elektrikler kesildi. 

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, perşembe yaptığı açıklamada, "Kinzhal hipsersonik füzeler de dahil olmak üzere yüksek hassasiyetli uzun menzilli hava, deniz ve kara temelli silahlar, Ukrayna ordusunun altyapısının önemli hedeflerini vurdu" dedi. 

Ukrayna ordusu, 34 güdümlü füze ve dört İran yapımı drone düşürdüklerini iddia etti. 

Öte yandan Kiev, altı Kinzhal füzesini durdurmayı başaramadıklarını ve S-300 gibi eski ekipmanları yok edemediklerini ifade etti.

Hipersonik füzeler, ses hızının beş katına kadar çıkabiliyor. 

The Wall Street Journal | Musk, Texas ütopyası planlıyor: Kendi ütopyası

Wall Street Journal'a konuşan kaynaklar ve incelenen kayıtlara göre Elon Musk, ABD'nin Texas eyaletinde satın aldığı topraklara kendi kasabasını kurmak istiyor. Kaynaklara göre, bu kasabada Musk'ın şirketlerinin çalışanlarının yaşaması ve çalışması planlanıyor. Kasabada şirket çalışanlarından piyasa standartlarının altında kira ücretleri isteneceği ifade edildi. 

Moscow Times | Türkiye, Rusya'ya paralel ithalatı durdurunca yaptırımlardaki açıklık kapandı

Rus medyası, Türk gümrük görevlilerinin, yaptırımlı ürünlerin Türkiye üzerinden Rusya'ya taşınmasını, "aniden" engellemeye başladığını ifade etti. 

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik işgalini başlatmasından bu yana batı, Moskova'ya 14 binden fazla yaptırım uyguladı. Birleşmiş Milletler'in aldıkları dışında yaptırım kararlarına uymayarak savaşta, "kolaylaştırıcı ülke" rolünü oynayacağını duyuran Türkiye, bu süreçte Rusya'nın en önemli ticari ortaklarından biri haline geldi. 

Rusya'nın "paralel ithalat" sistemi sayesinde başka ülkelere gönderilen yaptırımlı ürünler, markaların onayı olmadan Rusya'ya tekrar ithal edilebiliyordu.

Kommersant radyosu, Türkiye'nin yaptırımlı ürünleri Rusya'ya göndermeyi aniden durdurduğunu ifade etti. 

Transasia Logistics Ticaret Direktörü Transasia Logistics, "Türkiye'nin resmi bir kararname yayımlamasını beklemiyoruz, çünkü o zaman geçen yıl içinde Rusya'ya yasa dışı olarak yaptırımlı ürünler gönderdiklerini doğrulamış olurlar" dedi.

Optimalog şirketinden Georgiy Vlastopulo da Türkiye'den Rusya'ya daha önceden planlanan kargoların çarşambadan bu yana bekletildiğini ifade etti. 

Kommersant FM'e konuşan bir kaynak, Türkiye'nin ani politika değişikliğine ABD'nin sebep olmuş olabileceğini belirtti. 

Le Monde | Fransa’da Senato, emeklilik reformunun tartışmalı maddesini onayladı

Fransa'da günlerdir sokaklarda büyük protestolara neden olan emeklilik düzenlemesi, Senato'da dün yapılan oylamayla çoğunluğun oyunu aldı. Fransa Senatosu, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören tartışmalı yasa tasarısının ilgili maddesini kabul etti. Genel kuruldaki oylamada, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören 7. madde için 201 “evet”, 115 “hayır” oyu çıktı. Senato’nun bu hafta içinde tasarının diğer maddelerini de oylayarak kabul etmesi bekleniyor. Tasarı, gelecek hafta Senato ve Ulusal Meclis arasındaki uzlaşı komisyonunda görüşülecek.

Al Jazeera | Tel Aviv’de silahlı saldırı: Üç kişi yaralandı

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de düzenlenen silahlı saldırıda üç kişinin yaralandığı bildirildi. Polis, saldırının Tel Aviv merkezinde meydana geldiğini, saldırganın etkisiz hale getirildiğini söyledi. İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesi ve aşırı sağcı politikalarına karşı başta Tel Aviv olmak üzere ülke genelinde günlerdir kitlesel protestolar düzenleniyor.