Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliği'ne Şakir Özkan Torunlar atandı

Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliği'ne Şakir Özkan Torunlar atandı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararname ile İsrail'e büyükelçi ataması yapıldı.

Şakir Özkan Torunlar, Türkiye'nin 4 yıl aradan sonra Tel Aviv'e atadığı büyükelçi oldu.

Atina, Londra ve BM Daimi Temsilciliği'ne yeni atamalar öngörülüyor

T24'ten Barçın Yinanç'ın edindiği bilgilere göre Türkiye Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği'ne Feridun Sinirlioğlu yerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın getirilmesi öngörülüyor.

Türkiye'nin yeni Londra Büyükelçisi'nin ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun özel müşaviri ve Dış Politika Danışma Kurulu üyesi olarak görev yapan Koray Ertaş'ın olmasının planlandığı öğrenildi. Görevi mevcut olarak Büyükelçi Ümit Yalçın yürütüyordu. Ümit Yalçın'ın genç yaşına karşın emekliliğini istemesi bekleniyor.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakçı'nın da Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'ne Büyükelçi atanması öngörülüyor. 

Edinilen bilgilere göre merkezden Levent Gümrükçü, NATO Daimi Temsilciliği'ne; Murat Karagöz, Lizbon Büyükelçiliği'ne; Nurdan Bayraktar Golder, Avrupa Konseyi Daimi Temsilciliği'ne; Selçuk Ünal, Hollanda Lahey Büyükelçiliği'ne; Hicabi Kırlangıç, Tahran Büyükelçiliği'ne; Gülin Dinç Oslo Büyükelçiliği'ne; Nur Sağman, Dakar Büyükelçiliği'ne atanacak.

Siyasi atamalar da var: Feyzioğlu, KKTC'ye Büyükelçi!

Edinilen bilgiye göre Türkiye'nin  yeni Lefkoşa Büyükelçisi eski Türkiye Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu olacak. Siyasi atamalar arasında Ankara Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç (Tahran) da bulunuyor.

Bakanlığın üst kademesi değişiyor

Yeni atamalarla birlikte Dışişleri Bakan yardımcıları Sedat Önal ve Faruk Kaymakçı da yurtdışı temsilciliklerine atandığı için yerlerine başka isimler getirilmesi gerekecek. 

Şakir Özkan Torunlar kimdir?

TED Ankara Koleji'ni bitirip ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1982 yılında mezun oldu.

Dışişleri Bakanlığı'na 1983 yılında girdi. Çeşitli dış görevlerde bulundu.

Ortadoğu Genel Müdür yardımcılığı ve Güvenlik İşleri Genel Müdür yardımcılığı görevlerini üstlendi.

2008-2010 yıllarında Bangladeş Büyükelçisi olup, 2010-2014 yılları arasında Kudüs Başkonsolosu olarak Filistin Büyükelçiliği görevini yaptı.  

2014 yılı itibarıyla Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler (Güney Asya) Genel Müdürü. 17 Ocak 2017 - Mayıs 2021 tarihleri arasında Hindistan Büyükelçisi oldu.

2021 yılı itibarıyla Dış Politika Danışma Kurulu üyesiydi.

Türkiye İsrail'den büyükelçilerini 2010'da ve 2018'de geri çekmişti

İsrail-Türkiye ilişkileri uzun yıllar boyunca özellikle Filistin'in statüsü ve İsrail'in saldırıları nedeniyle iniş-çıkışlarla devam ederken, Mavi Marmara kriziyle dibe vurmuştu. 31 Mayıs 2010'da İsrail güçleri Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda baskın yapmış; baskında toplam 10 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti. Türkiye, bu baskından sonra dönemin büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u geri çekmiş ve 2016'ya kadar ilişkileri ikinci katip seviyesinde tutmuştu. 

2016'da yürütülen normalleşme süreci sırasında iki ülke birbirine karşılıklı büyükelçi atamış, ancak Aralık 2017'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan etmesi ve ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ilişkilerde yine kırılmaya sebep olmuştu. 

Filistinlilerin tepki protestolarında sivillere yönelik saldırılar nedeniyle çok sayıda insan öldü ve yaralandı. Bunun üzerine Türkiye 15 Mayıs 2018'de Tel Aviv büyükelçisini istişareler için merkeze çağırdı. Bugüne kadar ülkeler tekrar büyükelçi atamasında bulunmamıştı.