Türkiye'de Schengen başvurusunda bulunanlara yönelik retler Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında adeta görünmez bir duvar inşa ederken, Münihli avukat Dr. Temel Nal AB ülkelerinin 'Soysal Kararı' uygulamayarak Avrupa Adalet Divanı'nın (ABAD) 2009'da aldığı kararı açıkça ihlal ettiğini söyledi.
Gazete Duvar'a konuşan Dr. Nal, hizmetin bütün olduğunu, aktif hizmet, pasif hizmet ayrımı yapılamayacağını, dolayısıyla turist olarak AB ülkelerine gelmek isteyen Türkiye vatandaşlarından da vize talep edilmemesi gerektiğini söyledi. Dr. Nal, Soysal Kararı'nı yürürlüğe koymak için Türkiye vatandaşlarına ulusal mahkemelerde dava açmalarını tavsiye etti.
Dr. NalÖzellikle tanınmış sanatçı, yazar ve gazetecilerin dava açmalarının geniş yankı ve ilgi uyandıracağını vurguladı. Dr. Nal, “Ünlü bir sanatçı, Soysal Kararı'na göre bir AB ülkesi konsolosluğuna vizesiz seyahat talebiyle başvuracak. Alacağı yazılı ret yanıtıyla o ülkenin yetkili ulusal mahkemesinde dava açacak” tavsiyesiyle dava açma yolunu açıkladı. Dr. Nal, şimdiye kadar kimsenin dava açmamış olmasını anlayamadığını belirtti ve Türkiye'nin devlet olarak dava açma imkanının bulunmadığını ancak AB Komisyonu'na şikayette bulunabileceğini aktardı.
Dr. Nal, Türkiye vatandaşı müvekkilleri adına açtığı iki davada, iki Alman mahkemesinin Soysal Kararı'na göre Türkiye vatandaşlarının vizesiz seyahat etmesine karar verdiğini, ancak üst mahkemelerin bu kararları kaldırdığını belirtti.
Türkiye'den yapılan Schengen başvurularında retlerin artış göstermesi, basında geniş yer bulurken AB'nin Türkiye'ye "gizli yaptırım" uyguladığı değerlendirmelerine neden olmuştu. Son olarak oyuncu Deniz Türkali ve yazar Y.T.'nin vize başvurularının Federal Almanya Başkonsolosluğu tarafından reddedildiği öğrenilmişti.
schengenvisainfo.com'un derlediği verilere göre 2021’de Türk vatandaşlarının yaptığı Schengen vizesi başvurularının yüzde 19,02’si reddedildi. Bu oran 2020’de yüzde 13,78 ve 2018’de yüzde 10,45’ti. 2015 yılında ise bu oranın yüzde dörtlerde olduğu görülüyor.
AB yetkilileri, vize değerlendirilmelerinde Türkiye'nin ekonomik durumunun ve artan iltica başvurularının da rol oynadığını vurguluyor. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Ekim ayında T24'e verdiği söyleşide, "Türkiye’den Avrupa'ya yapılan sığınma başvurusu bu yıl 20 bini geçti" demişti ve Türkiye'nin AB'nin en çok sığınma başvurusu aldığı 5 ülkeden biri haline geldiğini ifade etmişti.
T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, Köln Radyosu'na yaptığı açıklamalarda bir T24 çalışanından Alman kamu yayıncısının davetine rağmen vize başvurusu sırasında gazetenin banka hesap dökümlerinin istendiğini söylemişti.
2009'da Avrupa Adalet Divanı, iş için Avrupa'ya gidecek Türklerden vize istenemeyeceğine hükmetti.
Mahkeme, TIR şoförü Mehmet Soysal'ın 2007 yılında Berlin Eyalet Mahkemesine başvurarak vize uygulamasının iptalini istemesiyle ilgili olarak Alman yargısına gönderdiği kararda, Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan "23 Kasım 1970 tarihli Katma Protokolün 41'inci maddesi, yürürlüğe girdiği tarihte vize yükümlülüğü olmadığı için, Türkiye'de kurulu şirketlerde çalışan Türk vatandaşlarına hizmet sunumu için AB üyesi ülkelere girişlerinde vize şartı getirilemeyeceği şeklinde yorumlanmalıdır" görüşünü benimsedi.