Seçim takvimi taslağı, Yüksek Seçim Kurulu'ndaki 4 siyasi parti temsilcisinin görüşüne sunuldu. Temsilciler taslağı parti yetkilileriyle görüşecek. Parti içi değerlendirmeler sonrasında ortaya çıkan öneri ve görüşler YSK'ya aktarılacak. Kurul, söz konusu görüş ve değerlendirmeleri dikkate alarak taslağa son halini verecek. Seçim tarihi de bu sürecin ardından kesinlik kazanacak.Milletvekili Seçimi Kanunu'na göre YSK'nın 90 günlük süreyi kısaltma yetkisi bulunuyor. YSK tarafından hazırlanan taslak, seçimin yenilenmesi kararı alınması halinde hazırlıkların 60 günde tamamlanmasını öngörüyor.YSK'nın takviminde, seçmen listelerine itirazlar, adaylık başvuru süreci gibi bazı konulardaki sürelerin kısaltılarak milletvekili genel seçiminin 1 Kasım'a çekilmesi planlanıyor.
Anayasa hukuku uzmanı değerlendirdi
DW muhabirine konuşan Marmara Üniversitesi Anayasa Hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu, Türkiye erken seçime giderken Anayasa’ya uygun hareket edilip edilmediği tartışmalarını şu sözlerle değerlendirmişti:
"Cumhurbaşkanı –seçimleri yeniliyorum- dediği zaman 4 partinin geçici bir bakanlar kurulu oluşturması gerekir. Anayasa’nın ilgili 114 Ve 116'ıncı maddeleri böyle söyler. Bu; istikrar için gereklidir. Eğer AKP, ya da başka bir parti –HDP ile oturmak, bakanlar kurulu oluşturmak istemiyorum- derse bu Anayasa’yı dolanmak olur. 114'üncü madde, bütün partilerin geçici bakanlar kurulu oluşturacağını söyler ve sadece bu hükümetin güvenoyuna ihtiyacı olmadığını anlatır. Ve bu hükümet 3 ay içinde seçime gider. Aksi durumda her hükümetin güvenoyu alması şarttır. Tersi her davranış Anayasa hilesi olur."