TÜSİAD Başkanı Turan: İstanbul Sözleşmesi'ne en kısa sürede dönmeyi diliyoruz

TÜSİAD Başkanı Turan: İstanbul Sözleşmesi'ne en kısa sürede dönmeyi diliyoruz

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, cinsiyet eşitsizliğine vurgu yaptıktan sonra "İstanbul Sözleşmesi'ne en kısa sürede dönmeyi diliyoruz" dedi.

TÜSİAD Başkanı Turan, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin ikinci gününde açıklamalarda bulundu. Turan, "Gelişmişliği, kalkınmayı ancak yetkin insanların, bilimsel aklın, iyi düzenlenmiş ve herkesin uyduğu kuralların ve iyi düzenlenmiş kurumların üzerine inşa etmemiz gerektiğini çok iyi anladık" diye konuştu.

Orhan Turan, "Artık günümüzde kalkınmanın asıl sürükleyicisi ne yeraltı kaynakları ne de yer üstüne betondan inşa edilen yapılar.  Beton yapıların hele ki bilim esas alınmamışsa, kurumlar tanımlanmış görevlerini layıkıyla yapmamışlarsa nasıl bir anda yok olabildiklerini bir daha asla unutamayacağımız bir dersle öğrenmiş olduk" ifadelerini kullandı.

"Depremin afete dönüşmesini engellemek elimizde"

Turan, "Kendisi bir doğa olayı olan depremin, kurum ve kuralların iyi işlememesi nedeniyle bir afete dönüşmesini engellemek elimizde. Bunun için şimdiden insana, bilime ve kurumlara odaklanmalıyız" uyarısını yaptı.

TÜSİAD Başkanı, "Gelecekte ekonomik istikrarı sağlamış, yatırım ortamımı öngörülebilir kılmış, enflasyon sorununu geride bırakmış, makroekonomik dengeleri güçlü, iyi iş imkanları yaratan, refah düzeyi yüksek bir Türkiye'nin aynı anda gelir adaletinin tesis edildiği, bölgesel farklılıkların giderildiği ve toplumsal cinsiyet eşitliliğinin sağlandığı, din, dil, ırk, mezhep ayrımı olmadan herkesin özgür yaşadığı, kalkınma sürecinde kimsenin arkada bırakılmadığı, ekosistemin dengesinin gözetildiği, karbon nötr kalkınmanın başarıldığı yeşil bir vatanı gelecek kuşaklara miras bırakabilmesini, AB entegrasyonu başta olmak üzere Batı ile ilişkilerini güçlendiren, uluslararası sözleşmelere bağlı bir Türkiye'yi hayal ediyoruz" şeklinde konuştu.

Enflasyon ve işsizlik için yüzde 5 mesajı

Orhan Turan, "Sağlıklı bir büyüme süreciyle yüzde 60 bandına yakın olan enflasyonun kalıcı olarak yüzde 5 seviyesinin altına gerilemesini ve işsizlik oranın da gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 5'lere inmesini sağlamak zorundayız. Sağlıklı büyüme ortamının ilk şartı makroekonomik istikrar. Makroekonomik istikrar ise fiyat istikrarına bağlıdır. Merkez bankaların temel amacı da fiyat istikrarını sağlamaktır" değerlendirmesini yaptı.

Kapsayıcı büyüme çağrısı 

Turan, daha fazla katma değer üretmek zorunda olunduğunu ve ileri teknoloji ürünlerin üretilmesi gerektiğine dikkat çekti. TÜSİAD Başkanı, aksi takdirde Türkiye'nin  global trendleri kaçıracağını belirtti.

Kapsayıcı büyüme çağrısı yapan Turan, toplam işgücü ödemelerinin toplam gayrisafi hasıladaki payının 2019'da yüzde 31 seviyesinde olduğunu, 2022'de bu oranın yüzde 24'e gerilediğini hatırlattı. Turan, ayrıca bölgesel eşitsizliklerinin zaman içerisinde derinleştiğini söyledi. 

TÜSİAD Başkanı, "İstanbul'un en yüksek gelirli yüzde 10'luk diliminin ortalama geliri, Şanlıurfa ve Diyarbakır'daki en düşük gelirli yüzde 10'luk diliminin ortalama gelir farkı 2014'te 27 kattı. 2021'de ise 38 kata çıktı" dedi. 

"İstanbul Sözleşmesi'ne en kısa zamanda dönmeyi diliyoruz"

Turan konuşmasında ayrıca cinsiyet eşitliği çağrısı yaptı. Orhan Turan, verilere göre toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde ciddi uçurumlar olunduğunun görüldüğünü ve Kahramanmaraş merkezli depremlerden en olumsuz etkilenen grubun kadınlar olduğunu söyledi. 

Orhan Turan, "İstanbul Sözleşmesi'ne en kısa sürede dönmeyi diliyoruz" dedi.