Tuzlu bir kaçamağa ne dersiniz?

Tuzlu bir kaçamağa ne dersiniz?
İster ev yapımı bir pide, ister taze yufkayla enfes bir börek. Taze patatesle yapılmış sarımsaklı ve yoğurtlu bir lezzet veya sebzelerle pirincin birlikteliğiyle hazırlanan farklı bir salata. Beş çayında lezzetli bir kaçamağa ne dersiniz? Yoğurtlu patates 30 dakika 20 dakika 8 kişilik Gerekli malzeme 5 patates Yarım limonun suyu 1 demet maydanoz 4 yemek kaşığı zeytinyağı Tuz Karabiber 3/4 su bardağı yoğurt 1 yemek kaşığı mayonez 1 dal taze sarımsak 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber Üzeri için Kırmızı toz biber 1. Patateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve yumuşayıncaya kadar haşlayın. 2. Haşlanmış patatesleri irice rendeleyin. Tuz, karabiber ve zeytinyağı ekleyip karıştırarak hamur haline getirin. Yumurta büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlayın. İnce kıyılmış maydanoza bulayın. Ortasına hafif bastırarak havuz şekli verin. 3. Yoğurt ile mayonezi çırpın. Taze sarımsağı ince doğrayarak yoğurda ekleyin. Tuz ve pul biber karıştırın ve patateslerin ortasına doldurun. 4. Üzerine kırmızı toz biber serpiştirerek servis yapın. AKLINIZDA BULUNSUN Patatesleri kıyılmış maydanoza bulamadan da hazırlayabilirsiniz. Kıymalı pide 20 dakika 20 dakika 8 kişilik Gerekli malzeme 1 yumurta 1 paket kabartma tozu 150 gr tereyağı (oda sıcaklığında) 2 çay bardağı yoğurt 3.5 su bardağı un 1 tatlı kaşığı zeytinyağı Tuz Harcı için 250 gr kıyma • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 soğan • 1 kırmızıbiber • 1 sarı biber Kimyon • Karabiber • Tuz 1. Soğanı küp şeklinde doğrayıp kıyma ile karıştırın. Zeytinyağı ilave edip orta ateşte pişirin. Biberlerin çekirdeklerini çıkartıp küp şeklinde doğrayın ve kıymaya ekleyin. Tuz, karabiber, kimyon ilave edip karıştırın. Soğumaya bırakın. 2. Geniş bir kâsede tereyağı, yoğurt ve yumurtanın akını karıştırın. Ayrı bir kâsede un, tuz ve kabartma tozunu harmanlayın. Eleyerek karışıma azar azar ekleyin ve yoğurun. Gerekirse un ilave edin. 3. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp unlanmış tezgâhta merdane ile elips şeklinde açın. Kıymalı harçtan üzerine yayın. Kenarlarını bastırarak kapatıp uçlarını birleştirin. Yağlı kâğıt serili tepsiye dizin. 4. Yumurta sarısının içine zeytinyağı ekleyip karıştırın ve fırça ile hamurun kenarlarına sürün. 180 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak ya da ılık servis yapın. Örgü açmalar 40 dakika 30 dakika 7 kişilik Gerekli malzeme 3.5 su bardağı un • 1 yemek kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı tuz • 1 çay bardağı ılık süt 1 çay bardağı ılık su • 1 yumurta 50 gr tereyağı • 1 paket yaş maya Üzeri için 2 yumurta sarısı •Çörek otu 1. Ilık süt ve suyu bir fincanda karıştırın. Mayayı içine ekleyip eriyinceye kadar karıştırın. 2. Un, tuz ve şekeri geniş bir yoğurma kabına alın. Mayalı karışım, yumurta ve tereyağını ekleyip yoğurun. Gerekirse un ilavesi yapın. Üzerini örterek 45 dakika mayalanmaya bırakın. 3. Hamuru rulo yapıp 7 parçaya ayırın. Her bir parçayı üçe bölün ve parçaları hafif unlanmış tezgahta yuvarlayarak uzun şeritler haline getirin. Örgü yapıp uçlarını birleştirerek simit şekli verin. Yağlı kâğıt serili tepsiye dizin. 20 dakika bekletin. 4. Üzerine yumurta sarısı sürün. Çörek otu serpiştirip 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın. Cevizli lokma 25 dakika 35 dakika 4 kişilik Gerekli malzeme 1 su bardağı ceviz içi 1 ekmek hamuru 1 çay bardağı süt 1.5 su bardağı un 1 yumurtanın sarısı 50 gr tereyağı Çörekotu Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 çay kaşığı yenibahar 1. Ekmek hamurunu süt, tereyağı ve unla birlikte iyice kıvama gelene kadar yoğurun. Üzerine örtü örtüp yaklaşık 30 dakika mayalanmaya bırakın. Ceviz içini mutfak robotundan geçirip yenibahar ve zeytinyağıyla karıştırın. 2. Mayalanan hamuru mutfak tezgahında merdane yardımıyla kare şeklinde açın. Cevizli karışımı hamurun her yerine yayın ve rulo şeklinde sarın. 3. Ruloyu bıçakla 4 parça halinde kesin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. 180 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirip servis yapın. Pirinç salatası 8 kişilik Gerekli malzeme 2 su bardağı pirinç 4 taze soğan 1 çay bardağı zeytinyağı 2.5 su bardağı sıcak su 200 gr mısır konservesi 2 kırmızıbiber 1 çay bardağı ince kıyılmış maydanoz 1 çay bardağı ince kıyılmış dereotu 1 su bardağı haşlanmış bezelye 10 kornişon turşu Yarım limonun suyu 4 yemek kaşığı zeytinyağı (ekstra) Tuz, karabiber 1. Pirinci yıkayıp üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 20 dakika bekletin. Pirincin suyunu süzüp zeytinyağında 5 dakika kavurun. Üzerine sıcak su ve tuz ilave edip kısık ateşte pişirin. Soğumaya bırakın. 2. Taze soğanı temizleyip ince doğrayın. Kırmızıbiberlerin çekirdeklerini temizleyip küp şeklinde doğrayın. Pilava ekleyin. 3. Mısır, maydanoz, dereotu, ince doğranmış kornişon turşu, bezelye, limon suyu, zeytinyağı ve karabiber ekleyip karıştırın. Servis tabağına alarak servis yapın. Yapım ve styling: SEDA YETİŞKİN, AYŞEGÜL KARACAN Fotoğraflar: AYŞEGÜL KARACAN