Taksiciler ve internet altyapısıyla hizmet sağlayan UBER arasındaki davada İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi, gerekçeli kararını yazdıktan sonra 'Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na yazı göndererek, UBER ve UBERXL hizmetinin sunulduğu mobil ve internet üzerinden ulaşılan uygulamaların erişiminin engellenmesini istedi.
TIKLAYIN - Mahkeme Uber faaliyetlerinin durdurulmasına karar verdi
Sözcü'den Can Özçelik'in haberine göre, UBER'in faaliyetlerinin durdurulmasına karar veren İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi gerekçeli kararında UBER'in taksi hizmeti verebilmesi için yasa koyucu ya da Cumhurbaşkanlığı tarafından yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.
Mahkeme verdiği kararda, UBER'in sadece bir bilişim ya da aracılık hizmeti vermediğini aynı zamanda 'bilgi teknolojileri' kullanılmak suretiyle taşımacılık hizmeti verdiğini ifade etti. D2 belgesi bulunan araçlarla yolcu taşımacılığı yapılmasında yasal boşluk bulunduğunu, UBER'in de bu yasal boşluktan faydalanarak taksi hizmetini yerine getirdiği de kararda vurgulandı.
UBER'in engellenmesinin ardından yapılan yasal düzenlemelerle D2 belgesinin amacı dışında kullanılmasının cezai yaptırıma bağlandığı ifade edildi. Yapılan açıklamada, UBER'in D2 belgesini amacı dışında kullanması ve başkalarının da bu faaliyetlerden yararlanması şeklinde gelişen ve haksız rekabet oluşturacak şekilde yolcu taşımacılığıyla sonuçlanan süreci ortaya çıkardığı belirtildi.
Gerekçeli kararında UBER'in hizmet verebilmesi için yasal bir düzenleme gerektiğinin altını çizen mahkeme, “UBER'in ya da benzer şekilde faaliyet gösterecek diğer şirketlerin bu şekilde bir taksi hizmeti verebilmesi ve bunun yasal bir zemine oturması için yasa koyucu tarafından ya da Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi gereği Cumhurbaşkanı tarafından buna yönelik yasal bir düzenleme yapılması gerektiği” belirtilerek UBER hizmetlerinin yer aldığı, mobil uygulamaları ile internet sitelerine erişimin engellenmesine hükmedildiği vurgulandı.