Ekonomi uzmanı Uğur Gürses kendi sitesinde kaleme aldığı makalesinde ekonomi konusundaki resmî söylemin güven kaybettiğine dikkati çekti.
Ankara'nın resmi söylem dışındaki eleştirilere hoşgörüsüz bir baskı politikasıyla karşıladığına dikkat çeken Gürses örnek olarak Eylül ayında, Türkiye'ye gelen IMF Türkiye Masası heyetinin yaptığı toplantılardan birinde, üst düzey bir bankacının mevcut hali ile batık kredilerin potansiyelinin bugünkü resmi sayıların kat kat üzerinde olduğuna dikkat çekmesinin ardından işini kaybetmesini gösterdi. Gürses yazısında "İşte bu sözler, belli ki IMF heyeti ile odada bulunan Hazine memurlarınca not edilerek amirlerine raporlanmış" ifadelerini kullandı.
"Son 2 yılda onlarca üst düzey bankacı Ankara’dan çalıştıkları bankaların hissedarlarına “telkin edildiği” biçimde işten çıkarıldılar. Aralarında banka yönetim kurulu başkanları bile var. Hiçbiri yazışma yolu ile olmadı. Yani yasaya, mevzuata aykırı iş yaptıkları için “gönderilmeleri” telkin edilmedi" diyen Gürses şöyle devam etti:
"Türkiye görünüşte “serbest piyasa ekonomisi” ama Ankara “masa altından” piyasayı oluşturan paydaşlara piyasa dışı “sopa” kullanarak bunun altını boşaltıyor.
"Ankara’dan anlatılan “resmi hikâyenin” dışında başka bir açı konulması istenmiyor. Resmi otoritelerin “görüş” ve yetki alanına giren hemen hemen her profesyonel “Acaba?” temalı bir konuşma ve rapor yazamıyor. Daha ötesi, kredi verme, faiz seviyesi gibi ticari tercihlerini yansıtan eğilimini işe yansıtması bile rahatsızlık yaratıyor."