Ukrayna 38 ton domatesi 'zararlı madde içerdiği' gerekçesiyle Türkiye'ye iade etti

Ukrayna 38 ton domatesi 'zararlı madde içerdiği' gerekçesiyle Türkiye'ye iade etti

Ukrayna’nın Türkiye’den getirilen 38 ton domatesi ‘sağlığa zararlı madde içerdiği’ gerekçesiyle iade etmesi, sağlıksız tarım ürünleri tartışmasını gündeme getirdi. Vatandaşlar ve konuya ilişkin uzmanlar Ukrayna'dan iade edilen ürünlerin imha edilip edilmediği konusunda Bakanlık'tan açıklama bekliyor.

Birgün'den Uğur Şahin'in haberine göre, Nisan'da da 15 ton  domatesi aynı gerekçeyle Türkiye’ye iade eden Ukrayna, toplam 38 ton domateste yapılan incelemede Güney Afrika güvesine rastlandığını bildirdi. İnsan sağlığına zararlı madde içerdikleri tespit edilen domateslerin Türkiye’ye geri gönderildiği aktarılırken, Ukrayna’nın hijyen standartlarına uymayan ürünlerin ülkeye bir daha gönderilmemesi için Türkiye’ye uyarı yazısı yollaması dikkati çekti.

Ülkeye geri gönderilen domateslerin imha edilip edilmemesi soru işaretleri yaratırken, vatandaşlar iade edilen ürünleri tüketme kaygısı taşıyor. Konuya ilişkin uzmanlar,  Bakanlık’tan kamuoyuna açıklama yapmasını istedi.

"Pek çok 'zararlı', karantina yetersizliği nedeniyle Türkiye'ye girdi" 

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Güney Afrika güvesi gibi ‘zararlıların’, karantina eksikliği nedeniyle Türkiye’ye girdiği görüşünde. Atalık’a göre, Ukrayna ve Rusya gibi ülkeler karantinaya önem verirken, ülkemizde bu konuya yaklaşım son derece yetersiz. Atalık, “Zararlı olan bir ürünün ülkeye sokulması, o zararlının diğer ürünlere de otomatik girmesi demek. Hiçbir ülke, zararlı taşıyan ürünü ülkesine sokmak istemez” dedi ve ekledi: “Karantina tedbirleri çerçevesinde sokmamışlar. Domates güvesi de dahil olmak üzere pek çok zararlı, karantina yetersizliği nedeniyle bizim ülkemize girmiştir.”

“Türkiye gönderdiği ürünleri incelemeli ve öyle göndermeli. Böyle gönderdikten sonra rezil olmamalı” diyen Atalık, başka bir konuya daha dikkati çekti: “Demek ki bizim gönderilen ürünlere yapılan incelememiz de yetersiz. Buradan bu açığa çıkıyor.”

"Sağlık açısından riskli ise ülkemizde tüketilmesi söz konusu olmamalı" 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de vatandaşların iade edilen ürünleri tüketme kaygısı olduğunun altını çizdi. CHP’li vekil, “Bu iade ürünler eğer sağlık açısından riskli ise ülkemizde tüketilmesi söz konusu olmamalı. Bu nedenle mutlaka kamuoyuna bilgi verilmeli” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’li Gürer, şöyle devam etti: “Bakan Pakdemirli, Rusya’dan iade edilen domates ile ilgili soru önergeme verdiği yanıtta, ‘Domateste hastalık ve zararlılar nedeniyle ürün kaybı yaşandığına dair Bakanlığımıza herhangi bir bilgi intikal etmemiştir’ şeklinde yanıt vermişti. Ancak Rusya, bizim ülkemizde üretilen domateste tespit ettiği zararlıdan dolayı, ürünleri iade etmiştir. Öyle görülüyor ki mücadele yöntemi bitkisel ürünlerde ortaya çıkan durumu ortadan kaldırmıyor.”