Ukrayna, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi Başkanlığına tepkili

Ukrayna, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi Başkanlığına tepkili

T24 Dış Haberler

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Başkanlığı'na gelmesi, Ukrayna'da öfkeyle karşılandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bunu "saçma ve yıkıcı bir hamle" olarak nitelendirdi.

Zelenski, günlük videolar yayımladığı hesabında, "Maalesef bazı saçma ve yıkıcı haberler aldık." açıklamasını yaptı ve cuma günü Rus bombardımanında 5 aylık bir bebeğin hayatını kaybettiğini de sözlerine ekledi.

Ukrayna lideri, Rusya'nın işgalci konumda olarak bu kurula yöneticilik yapmasını eleştirirken Birleşmiş Milletler'i hedef aldı ve şöyle konuştu: "Böylesi kurumların tamamen iflasını daha fazla kanıtlayan başka durum düşünmek zor."

Zelenski ayrıca Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere uluslararası kurumların elden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

"Bir terör devletinin barışı bozmasını engellemek için acilen reform gereklidir."

Barışı korumak ve uluslararası saldırılar ile mücadele etmekle görevli BMGK Başkanlığı, 15 üye ülke arasında alfabetik bir sırayla tekrar ediyor. Bu usule ilişkin durumun savaş sırasında devam etmesi Ukrayna tarafından sert bir şekilde eleştirilse de Rus tarafı, haklarından doğan tüm yetkilerini kullanacaklarını belirtmişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya'nın BMGK Başkanlığını "uluslararası toplumun suratına bir tokat" olarak adlandırmıştı. 

Mart ayında, BM'den bağımsız olarak çalışan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve çocuk haklarından sorumlu yetkilisi hakkında, savaş suçlusu oldukları gerekçesiyle tutuklama kararı çıkartmıştı.

Rusya, BMGK Başkanlığının periyodik görevini en son, Ukrayna'yı işgale kalkıştığı, 2022 Şubat ayında yürütmüştü.