Ukrayna, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi daimi üyeliğinin iptal edilmesini istiyor

Ukrayna, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi daimi üyeliğinin iptal edilmesini istiyor

T24 Dış Haberler

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeliğinin elinden alınmasını istemeyi planladıklarını belirtti.

Pazar akşamı ulusal televizyonda açıklamalarda bulunan Kuleba, "Çok basit bir sorumuz var: Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi veya genel olarak BM üyesi olarak kalma hakkı var mı?" diye sordu. 

"İkna edici ve arkasında gerekçeleri olan bir yanıtımız var: Hayır" diyen Kuleba, Rusya'nın BMGK'daki daimi üyeliğinin kaldırılmasının diplomatik çevrelerde bir süredir konuşulduğunu ifade etti.

Kuleba, "Bu konular devlet başkanlarının basın toplantılarında veya resmi açıklamalarında henüz yer almıyor, ancak daha düşük makamlarda bu konular ele alınıyor: Rusya'nın barış ve güvenliğe tehdit oluşturmamak için düzenin neresinde olması gerektiği konuşuluyor" dedi. 

Rusya; ABD, Britanya, Fransa ve Çin'le birlikte BMGK'da veto hakkı olan beş daimi üyeden biri. Rusya'nın veto hakkı, Ukrayna savaşı konusunda konseyin hareket alanını ciddi anlamda kısıtlıyor.