Ulus Baker, 10 yıldır aramızda yok

Ulus Baker, 10 yıldır aramızda yok

Kıbrıslı Türk sosyolog, yazar, çevirmen ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) öğretim üyesi olan Ulus Baker, on yıldır aramızda yok. 

Ulus Baker Kimdir?

Psikiyatr olan Sedat Baker’in ve şair Pembe Marmara’nın oğlu Ulus Sedat Baker, 14 Temmuz 1960 tarihinde Leningrad’da (Sovyetler Birliği) dünyaya geldi. 

ODTÜ Sosyoloji bölümünü bitiren Baker, Gilles Deleuze ve Baruch Spinoza çevirileri yaptı. Politik teori, medya ve sinema teorisi konuları üzerinde çalışan Baker, ODTÜ, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Özgür Üniversite’de sinema tarihi ve sosyoloji dersler verdi. 

Dolaylı Eylem, Beyin Ekran, Kanaatlerden İmajlara, Duygular Sosyolojisine Doğru, Yüzeybilim Fragmanlar, Aşındırma Denemeleri, Kant Üzerine Dört Ders, Spinoza Üzerine On Bir Ders, Leibniz Üzerine Beş Ders, Siyasal Alanın Oluşumu Üzerine Bir Deneme gibi kitapları bulunan Baker, Birikim, Toplum ve bilim, Virgül, Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi dergilerinde yazdı. 

Ulus Baker, 12 Temmuz 2007 tarihinde 46 yaşında böbrek ve kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.

Ölümü sonrasında, Körotonomedya topluluğu tarafından; 2008 yılında 11 - 14 Temmuz tarihleri arasında, Ankara'da "Ulus Baker buluşması" adlı bir konferans düzenlendi. 

“Televizyon olmadığı için pencereden bulut seyretmeye başladım”

Baker okuyucuları ve sevenleri tarafından en çok bilinen özellikleri arasında, tek tarafının bantla çevrilen gözlüğünün tek camının olmaması ve boş olan bölümden gözünü kaşırken kendisi ile ilgili şaka yapmasıydı.

Ulus Baker’in özellikle sosyal medyada en çok paylaşılan sözleri bir tanesi şöyle: 

"Televizyon olmadığı için pencereden bulut seyretmeye başladım. Oradaki yayın çok iyi, haberleri daha güvenilir, gelip geçen bir iki uçak dışında pek reklam almıyorlar, ve asıl önemlisi akşamları gökgürültülü sürpriz programlar var. filmler genellikle kırlangıçların hayatı üzerine ve belki biraz monoton, ancak oldukça realist."