İstanbul Modern’in dünyanın dört bir köşesinden sanatçıları İstanbul’a davet ettiği “Uluslararası Misafir Sanatçı Programı”na katılacak sanatçılar belirlendi. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen program, farklı kentlerden güncel sanatçı, mimar ve tasarımcılar ile İstanbul’daki zanaatkârları Türkiye’de bir müze çatısı altında ilk kez buluşturuyor. Yapıtlar, 2020'de İstanbul Modern'de sergilenecek.
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı çerçevesinde desteklediği proje kapsamında, her biri kendi üretim süreçlerinde zanaat ve gelenek konularına odaklanan ya da farklı malzeme ve tekniklerle çalışmalarını yürüten isimler seçildi.
Uluslararası bienallere, sergilere katılmış, dünyanın önde gelen müze ve sanat kurumlarının koleksiyonlarında yapıtları yer alan sanatçılar, farklı coğrafyalardan İstanbul’a gelerek zanaatkârlarla birlikte üretim yapacak. Seçilen sanatçılar şöyle sıralanıyor:
Faig Ahmed (Bakü), Rana Begum (Londra), Benji Boyadgian (Kudüs), Rodrigo Hernandez (Meksiko), Servet Koçyiğit (Amsterdam), Outi Pieski (Helsinki), Randi & Katrine (Kopenhag), Wael Shawky (İskenderiye ve Philadelphia), Jorinde Voigt (Berlin)
İstanbul'un yenilikçi ve yaratıcı potansiyelinin küresel ölçekte tanıtımını ve görünürlüğünü arttırmayı amaçlayan programda misafir sanatçılar, İstanbul’da zanaat ustalarıyla bir araya gelmeye başlıyor.
Yapıtlar 2020’de İstanbul Modern’de sergilenecek
Programa davet edilen her bir sanatçı, İstanbul’da toplam altı hafta geçirecek. Her bir sanatçının ihtiyaçlarına göre şekillenen programda, sanatçılara öncelikle İstanbul’daki zanaatkâr atölyeleri ve zanaatkârlar tanıtılacak. Sanatçılar hangi zanaatkârla çalışacaklarına karar verdikten sonra, projelerini İstanbul’da üretecek. Program süresince üretilecek yapıtlar, Şubat 2020’de İstanbul Modern’de sergilenecek ve sergiye eşlik etmek üzere hazırlanacak katalog, projenin kaydını oluşturacak. Bu süreçte sanatçılarla atölye çalışmaları düzenlenerek kamusal programların hazırlanması ve sergiye paralel eğitim atölyelerinin gerçekleştirilmesi de planlanıyor.
İşte İstanbul'a gelerek zanaatkârlarla birlikte üretim yapacak sanatçılar:
Servet Koçyiğit, 1971
1971 yılında doğan Servet Koçyiğit, Amsterdam’daki GerritRietveld Akademisi’nde görsel sanatlar eğitimi alır. Koçyiğit, yaşamının çeşitli dönemlerinde Almanya, Fransa, İsrail ve GüneyAfrika gibi dünyanın farklı noktalarında yaşar ve çalışır. SanatçıAmsterdam ve İstanbul arasında çalışmalarına devam etmektedir. Koçyiğit aralarında Belçika, İsrail, Fransa, Almanya, Norveç, Çin, Hollanda ve Polonya’nın yer aldığı dünyanın pek çok farklı ülkesindeki çeşitli kentlerdeki sanat kurumlarında yapıtlarınısergiler, bienallere katılır. Sanatçının katıldığı bienaller arasında 9.İstanbul Bienali (2005), Hollanda'nın Utrecht kentindeki De KleineBiennale (2006) ile yine aynı yıl Brezilya'da gerçekleşen 27. SaoPaulo Bienali sayılabilir. Sanatçı ayrıca 2016 yılındaki Shpilman Fotoğrafta Mükemmellik Ödülü ile 2012 yılındaki Lianzhou Fotoğraf Festivali’nde Yılın Fotoğrafçısı Ödülü’nün sahibidir.
Rana Begum, 1977
1977 yılında doğduğu ülke Bangladeş’ten ayrılarak ailesiyle birlikte Birleşik Krallık’a yerleşen Rana Begum, Chelsea Sanat ve TasarımKoleji’nde Resim Bölümü’nde lisansını, Slade Güzel Sanatlar Okulu'nda yine aynı bölümünde yüksek lisansını tamamlar. Sanatçı yaşamını veçalışmalarını Londra'da sürdürür. Resim ve heykel gibi farklı ifade araçlarını kullanan sanatçı, yapıtlarında kent mimarisinden ve İslam sanatından etkilenir. Art Dubai 2017’de Abraaj Ödülü’nün sahibi olan sanatçı BirleşikKrallık, Amerika, Fransa, İsveç ve Çin gibi birçok farklı ülkede grupsergilerine katılır ve kişisel sergiler açar. Tate St. Ives (2018); Gemeentemuseum Den Haag, Lahey, Belçika (2017); ParasolUnit, Londra, Birleşik Krallık (2016) ve MAK-Uygulamalı SanatlarMüzesi, Viyana, Avusturya (2015) sanatçının yapıtlarının sergilerde yer aldığı kurumlardan birkaçıdır.
Faig Ahmed, 1982
Faig Ahmed yaşamını ve çalışmalarını 1982 yılında doğduğuAzerbaycan'da sürdürmektedir. 2004 yılında Azerbaycan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nden mezun olan Ahmed, halı dokuma üzerine yoğunlaştığı çalışmalarında çağdaş sanat yaklaşımlarıyla zanaat üretimi alışkanlarını bütünleştirir.2007 yılında Venedik Bienali 52. Uluslararası Sanat Sergisi’nde ülkesi Azerbaycan'ı temsil eden Ahmed, Amerika, İtalya, Almanya, Birleşik Krallık gibi birçok ülkede kişisel sergiler açar ve grup sergilerine katılır. İsveç Tekstil Müzesi, Boras (2017); MACRO Testaccio, Roma, İtalya (2016) ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi, ABD (2015) sanatçının yapıtlarının sergilendiği kurumlardan birkaçıdır. Ayrıca yapıtları Los Angeles County Museum of Art, Los Angeles, LA, ABD; Seattle Art Museum, Seattle, WA, ABD; Palm Springs Museum of Art, Kaliforniya, ABD ve The National Galleryof Victoria, Melbourne, Avustralya gibi kurumların koleksiyonlarında yer almaktadır.
Benji Boyadgian, 1983
1983 yılında doğan Benji Boyadgian çalışmalarını aynı zamanda doğduğu kent olan Kudüs’te sürdürmektedir. Paris’te ENSAPLV’de(L’Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Paris, La Villette)başladığı mimarlık eğitimi sonrasında yüksek lisans çalışmasınıFilistin’in Beytüllehim kenti üzerine yapar. Desenlerinde genellikle suluboya tekniğini kullanan Boyadgian'ın yapıtlarında derinlik, perspektif, gölge ve çizgi kullanımı gibi unsurlar mimarlık eğitiminin izlerini taşır. Sanatçı Avusturya, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Ermenistan, Filistin, Fransa, İsrail, İsveç, İsviçre, Kıbrıs ve Yunanistan’da çeşitli sergilere katılmış ve etkinliklerde yer almıştır. Boyadgian’ın son yıllarda yapıtlarını sergilediği kurum ve oluşumlardan bir kısmı şunlardır: Al Ma’mal Çağdaş Sanat Vakfı, Kudüs, İsrail (2018); 13.Sharjah Bienali, Birleşik Arap Emirlikleri (2017) ve Ermenistan Çağdaş Sanat Trienali, Gümrü (2017). Boyadgian 2015 yılında Iaspis (İsveç Sanat Hibeleri Komitesi) tarafından misafir sanatçı programına davet edilmiştir.
Randi, 1974 & Katrine, 1976
1974 yılında doğan Randi Jørgensen ve 1976 yılında doğan Katrine Malinovsky’den oluşan sanatçı ikilisi Randi ve Katrine, 2004 yılından itibaren çalışmalarını birlikte sürdürmektedir. Yüksek lisans eğitimlerini Danimarka Kraliyet Sanat Akademisi’nde 2005yılında tamamlayan sanatçılar Danimarka’nın Kopenhag kentindeki atölyelerinde çalışmalarını birlikte yürütmektedir. 2014 yılında gerçekleştirilen 19. Sidney Bienali’ne de katılan Randive Katrine Danimarka, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore veAlmanya gibi ülkelerde kişisel sergiler açar ve grup sergilerine katılır. Çeşitli koleksiyonlarda yapıtlarıyla yer alan ikili, bunun yanında davet üzerine ürettikleri geçici ve sürekli yerleştirmelerle dünyanın farklı kentlerinde kamusal alan müdahalelerinde bulunmayı sürdürürler.
Wael Shawky, 1971
1971 yılında Mısır’ın İskenderiye kentinde doğan Wael Shawky, İskenderiye Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde eğitimine başlar. Daha sonra ABD’deki Pensilvanya Üniversitesi’nde yüksek lisans programını tamamlar. Sanatçı halen Mısır ve ABD’de yaşamakta ve çalışmalarını sürdürmektedir. Sanatçının bireyleri ve toplumları ilgilendiren başlıkları sorgulamak üzere yürüttüğü araştırmalar kimlik kavramı üzerine yoğunlaşır. Sanatçının ARoS, Aarhus Kunstmuseum, Danimarka (2018);Çağdaş Sanat Müzesi (MOCA), Yinchaun, China (2017); Castellodi Rivoli, Torino, İtalya (2016); Fondazione Merz, Torino, İtalya(2016); Kunsthaus Bregenz, Avusturya (2016); Fondazione Merz,Zürih, İsviçre (2016); MATHAF, Doha, Katar (2015); MoMA P.S.1,New York, NY, ABD (2015) ile K20 Düsseldorf, Almanya (2014-15)gibi kurumlarda kişisel sergileri açılmıştır. Bunlar yanında Shawky, 14. İstanbul Bienali (2015); 11. Sharjah Bienali, BAE (2013);Documenta 13, Kassel, Almanya (2012) ve 9. Gwangju Bienali,Güney Kore (2012) gibi uluslararası sergilerde yapıtlarıyla yer aldı.
Jorinde Voigt, 1977
1977 yılında Almanya’nın Frankfurt am Main kentinde doğan Jorinde Voigt, yaşamını ve çalışmalarını Berlin’de sürdürmektedir.2001 yılında Londra'daki Kraliyet Sanat Koleji’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra 2004 yılında yüksek lisansını Berlin'dekiBerlin Sanat Üniversitesi – UdK Berlin'de tamamlar. 2014 yılından bu yana Münih'teki Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğretim üyesiolarak görev yapmaktadır. Voigt aralarında Almanya, Avusturya, İtalya, Fransa ve Amerika'nın yer aldığı dünyanın pek çok farklı ülkesindeki çeşitli kentlerdeki sanat kurumlarında grup sergilerine katılır ve kişisel sergiler gerçekleştirir. Ulusal Galeri, Prag, Çekya (2019); Villa Schöningen, Potsdam, Almanya (2018); Kunsthalle Nürnberg, Almanya (2017)ve Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart (2016)sanatçının son dönemde yapıtlarının sergilerde izleyiciyle buluştuğu kurumlardan birkaçıdır. Yapıtları Centre Pompidou, Paris, Fransa; MoMA (Museum of Modern Art), New York, ABD veThe Art Institute of Chicago, Şikago, ABD ve daha birçok önemli sanat kurumunun koleksiyonlarında yer almaktadır.
Rodrigo Hernández, 1983
Rodrigo Hernández 1983 yılında Meksika’nın Meksiko kentinde doğar. Aynı kentte La Esmeralda’da başladığı eğitimineAlmanya’daki Karlsruhe Sanat Akademisi’nde ve Hollanda’nın Maastricht kentindeki Jan Van Eyck Akademisi’nde devam eder.Sanatçı sanat üretiminde içerik ve sürecin yalınlaştırılması üzerine çalışmalarını biçimlendirir. Ele aldığı konular bireyleri saran dünyayı çözümlerken sanat tarihi gibi alanları olduğu kadar insanların çerçevesini çizdiği görsel kültür gibi başlıkları da irdeler. Hernández aralarında Cité International des Arts, Paris Fransa(2016) ve DAAD-Preis zur Jahresausstellung, AdbK Karlsruhe,Almanya (2012) gibi ödüllerle onurlandırılmanın yanında 35 yaş ve altındaki genç sanatçılara verilen Future Generation Art Prize’ın 2019 finalistleri arasında yer alır. Sanatçı kariyeri boyunca aralarında Brezilya, İsviçre, Almanya, İtalya, Portekiz, Letonya, Meksika, Hollanda, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, İspanya, Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa ve İsveç gibi ülkelerde yapıtlarını sergiler ve etkinliklere katılır.
Outi Pieski, 1973
1973 yılında Helsinki’de doğan Outi Pieski, yaşamını ve çalışmalarınıFinlandiya'da Utsjoki ve Numminen’de sürdürür. Sanatçı, Kuzek Karelya Politeknik’te Görsel Sanatlar Bölümü’nde başladığı lisans eğitimine 1994-2000 yılları arasında Helsinki Güzel SanatlarAkademisi’ndeki Resim Bölümü'nde yüksek lisans çalışmalarıyla devam eder. Pieski, hem parçası olduğu Sami halkının görsel dünyasıyla olan ilişkisini hem de bir sanatçı olarak doğayla etkileşimini yapıtlarına yansıtır. Sanatçı Okulu Sanat Müzesi, Finladiya (2019); Nordic Museum, Seattle, ABD (2018) ve South bank Centre, Londra, Birleşik Krallık (2017) gibi kurumlarda; aralarında İsveç, İtalya ve Norveç’in bulunduğu çeşitli ülkelerde çok sayıda kişisel sergi açar ve grup sergilerine katılır. Yapıtları pek çok kamusal ve özel koleksiyonda yer alan Pieski, 2019 yılında 58. Venedik Bienali'ne Finlandiya iavyonu'nda ”Miracle Workers Collective” adındaki kolektifle birlikte çalışmalarını sergiler.