Uluslararası araştırma şirketi Gallup: Dünyada polise güvenen yok

Uluslararası araştırma şirketi Gallup: Dünyada polise güvenen yok

Uluslararası araştırma şirketi Gallup'ın yaptığı araştırmaya göre, tüm dünyada halkların sadece yüzde 14'ünün polis güçlerine güven duyduğu ortaya çıktı. 

Gallup, bu yıl da dünyanın en güvenli ve tehlikeli ülkelerini açıkladı. Ülke ve bölgelerin güvenlik, kanun ve düzen gibi çeşitli kıstaslara göre derecelendirildiği araştırma için 135 ülkede anket yapıldı. Bire bir görüşmelerle yapılan anket, halkın bireysel deneyimleri ve ülkesinde kendilerini ne kadar 'güvende hissettikleriyle' orantılı.

Polis devleti, özgürlükleri ortadan kaldırıyor

Araştırmada en dikkat çekici sonuçlardan biri polise olan güvenle ilgili. Araştırmaya göre tüm dünyada halkların sadece yüzde 14'ünün polis güçlerine güven duyduğu ortaya konurken, nüfusun yalnızca yüzde 12'sinin gece yalnız başına evine yürürken kendini güvende hissettiği belirlendi. Gallup, bazı ülkelerde asayişin 'polis devleti' oluşturarak ve özgürlükler yok sayılarak temin edildiğini vurguladı.

Araştırmada Türkiye 100 üzerinden 80 puanla, ortalamanın biraz üstünde güvenlik seviyesinde gösterildi. Araştırmada bu yıl dünya ortalaması 76,1 oldu.

En güvenilir ülkeler

Dünyanın en "güvenli" yeri olarak 100 üzerinden 97 puanla Singapur olarak belirlendi. Singapur'un ardından 95 puanla Özbekistan, 92 puanla İzlanda geliyor. Listede Almanya 87, İran 85, Fas 83, Belçika 82, Fransa 80, Irak 77, Rusya 74, Ukrayna 68 puanla derecelendirildi. Britanya, İran, Japonya, Kosova, Myanmar, Portekiz, İsveç ve ABD de 85 puan aldı.

En tehlikeli ülke Venezuela

Dünyanın en tehlikeli ve "güvensiz" hissedilen ülkesi 42 puanla Venezuela oldu. Bolivya, Gabon, Güney Afrika Cumhuriyeti, El Salvador, Liberya gibi ülkeler de 60 puanın altında kaldı.

'Güvende hissetmenin' farklı biçimleri olduğunu ortaya koyan anket için Gallup, "Özbekistan'da görüşülen hiç kimse, son bir yıl içinde saldırı veya gaspa uğramadığını belirtti. Bu bize bazen bireysel özgürlüklerden feragat etme karşılığında güvenliğin elde edildiğini hatırlatıyor. Singapur da pek çok yönden bir başarı hikayesi olsa da, ifade özgürlüğü gibi alanlarda eleştirilmekte" açıklaması yaptı.