Uluslararası Basın ve İfade Özgürlüğü Kuruluşlarından Erdoğan'a Demirağ ve Özyol Mektubu

Uluslararası Basın ve İfade Özgürlüğü Kuruluşlarından Erdoğan'a Demirağ ve Özyol Mektubu
Uluslararası Basın Enstitüsü ile PEN International dahil olmak üzere 18 ifade özgürlüğü örgütü geçtiğimiz günlerde fiziksel saldırıya uğrayan gazeteciler Yavuz Selim Demirağ ve İdris Özyol’a ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak, gazetecilerin güvenliğini sağlama çağrısı yaptı.
 
bianet'in haberine göre mektup, hükümeti bu şiddet eylemlerini aleni olarak kınamaya çağırmakla birlikte, İstanbul’da seçimlerin yenilenmesine doğru Türkiye’de seçmenlerin oylarında etkili olabilecek gazetecilerin ifade özgürlüğü ve güvenliğini sağlamaya çağırıyor.
 
Mektubun tamamı şu şekilde:
 
"Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan,

Size, son beş gün içinde Türkiye’de gazetecilere yönelik acımasız saldırılarla ilgili ciddi endişelerimiz ifade etmek için yazıyoruz.

10 Mayıs’ta muhalif Yeniçağ gazetesi yazarı Yavuz Selim Demirağ, Ankara’da evinin dışında saldırıya uğradı. Saldırganlar, Demirağ’ı, Türkiyem TV’deki akşam programından evine dönerken beyzbol sopalarıyla dövdü. Gözaltına alınan altı kişinin, olayın üzerinden 24 saat geçmeden, gazetecinin hayatına kast etmedikleri gerekçe gösterilerek serbest bırakıldıkları bildiriliyor.

Bu olayın ardından, 15 Mayıs’ta ikinci bir olay daha yaşandı. Araştırmacı gazeteci İdris Özyol’un, Antalya’da çalıştığı Yeni Yüzyıl gazetesi binasının dışında saldırıya uğradığı bildirildi. Özyol, başından ve göğsünden aldığı yaralarla hastaneye kaldırıldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin olayla ilgili açıklamasında, Özyol’a saldıranların, MHP’nin bölge meclisindeki temsilcisi Talu Bilgili ile bağlantılı oldukları açıklandı.

Aşağıda imzası bulunan ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, özgür bilgi akışına adanmış örgütlerin temsilcileri olarak, sizden bu saldırıları şiddetli bir dille kınamanızı, polis ve adli sistem mensuplarının, bu saldırılara karışanların adalete teslim edilmesini sağlamanızı talep ediyoruz.

Türkiye, gelecek haftalarda ülke demokrasisinin önemli ölçüde test edileceği İstanbul belediye seçimlerinin yenilenmesine hazırlanırken, ülke çapında gazetecilerin hapsedilmesi, haber medyası üzerindeki kısıtlamalar ve gazetecilerin kamuoyunu ilgilendirecek önemli konularda haber yapmasının büyük ölçüde engellenmesi, demokrasiye büyük bir meydan okumadır. 23 Haziran seçimlerine doğru ilerleyen günlerde, ümit ediyoruz ki, gazeteciler korkusuzca bilgi toplayıp haber yayınlayabilecektir. Seçimlerin doğruluğu ve güvenilirliği, büyük ölçüde seçmenlerin haber kaynaklarına erişimine ve buralardan aldıkları bilgilere göre oy kullanma kararlarını belirlemelerine bağlıdır. Demirağ ve Özyol gibi gazetecilere saldırılar cezasız kalırsa, gazeteciler işlerini yapmaktan soğuyacak, ülkede korku iklimi güçlenecek ve Türkiye’nin demokratik güvenilirliği ciddi olarak zedelenecektir.

Bu durumu da göz önünde bulundurarak, sizden, Demirağ ve Özyol’a yapılan saldırıları kamuya açık bir şekilde acilen kınamanızı, saldırganların adalete teslim edilmesini ve Türkiye’de gazetecilerin fikirlerini özgürce ifade ederek 23 Haziran seçimlerine doğru halkın bağımsız kaynaklardan haber alma hakkına dair açık bir işaret göstermenizi talep ediyoruz.

Saygılarımızla"

Mektupta imzası bulunan kurumlar şu şekilde:

Articolo 21, Cartoonist Rights Network International (CRNI, Uluslararası Karikatürist Hakları Ağı), Committee to Protect Journalists (CPJ, Gazetecileri Koruma Komitesi), Danish PEN European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF, Danimarka PEN, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi), European Federation of Journalists (EFJ, Avrupa Gazeteciler Federasyonu), German PEN Initiative for Freedom of Expression (IFoX, Almanya PEN İfade Özgürlüğü İnisiyatifi), International Press Institute (IPI, Uluslararası Basın Enstitüsü), Norwegian PEN (Norveç PEN), PEN America, PEN Belgium-Flanders (PEN Belçika ve Flanders), PEN Canada, PEN International,PEN Netherlands (PEN Hollanda), Reporters Without Borders (RSF, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü), South East Europe Media Organisation (SEEMO, Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü), Swedish PEN (İsveç PEN)