Uluslarası Af Örgütü: Myanmar ordusu Arakan'da 30 bin kişiyi yerinden etti

Uluslarası Af Örgütü: Myanmar ordusu Arakan'da 30 bin kişiyi yerinden etti

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Myanmar ordusunun Arakan'da işlediği savaş suçlarını ve yaptığı insan hakları ihlallerini rapor haline getirdi.

 “Bizi kimse koruyamaz”: Myanmar’ın Arakan Eyaletinde işlenen savaş suçları ve ihlaller adlı rapora göre Myanmar ordusu tarafından Ocak 2019’dan bu yana gerçekleştirilen gelişigüzel saldırılarda 14 sivilin öldürülmesi ve en az 29 sivilin yaralanmasıyla sonuçlanan hukuka aykırı en az yedi saldırı belgelendi. Ayrıca Myanmar ordusunun Arakan Eyaleti’ndeki yargısız infazlar, keyfi gözaltılar, işkence ve diğer türde kötü muamele ile zorla kaybetmelerde sorumluluk taşıdığı belirtildi. Buna göre Ocak 2019’dan bu yana Arakan Eyaleti’nde 7 keyfi gözaltı vakası ve 6 zorla kaybetme vakası yaşandı.

Son operasyonlar sırasında yaşanan şiddet nedeniyle 30.000’in üzerinde kişi yerinden edildi, ancak Myanmar yetkilileri şiddetten etkilenen bölgelere insani yardım erişimini engelliyor.

UAÖ Doğu ve Güneydoğu Asya Bölgesel Direktörü Nicholas Bequelin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Myanmar ordusu, tüm dünyanın Arakanlılara yönelik kitlesel katliamlara tepki göstermesinin üzerinden daha iki yıl bile geçmeden Arakan Eyaletindeki etnik gruplara yönelik korkunç ihlallere yeniden başladı” dedi. Bequelin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arakan Eyaleti’ndeki yeni harekatlar, yaptıklarından hiçbir pişmanlık duymayan, değişim geçirmeyen ve kimseye hesap vermeyen Myanmar ordusunun sivillere dehşet saçtığını ve bilinçli bir taktik olarak yaygın ihlaller işlediğini gösteriyor.”

Rapora göre insan hakkı ihlallerinin büyük kısmı Myanmar ordusu tarafından işlenmiş olsa da, etnik Arakanlı ve silahlı bir grup olan Arakan Ordusu’nun da insan kaçırılması da dahil olmak üzere çeşitli ihlaller işlediği belirlendi. Arakan Ordusu’nun sivillerin hayatını tehlikeye attığı kaydedildi.

Raporda Myanmar ordusunun son harekatı inceleniyor

Etnik Arakanlı ve silahlı bir grup olan Arakan Ordusu 4 Ocak 2019’da polis noktalarına yönelik koordineli saldırıları düzenlemişti. Bu saldırıların ardından hükümet Arakan Ordusu’nun “yok edilmesi” yönünde talimat verdi ve Myanmar ordusu Arakan Eyaleti’nde yeni bir harekat başlattı.

UAÖ, yeni harekata dair Mart 2019 sonunda, 54’ü Arakan Eyaleti’nde sahada, 27’si de çatışmalardan etkilenen yerlerde yaşayan insanlarla uzaktan olmak üzere 81 kişiyle görüştü. Görüşülenler arasında Budist, Hıristiyan ve Müslüman olan etnik Arakanlı, Mro, Arakanlı Müslüman ve Khamiler bulunuyor. UAÖ ayrıca fotoğraflarla video ve uydu görüntülerini inceledi, insani yardım yetkilileri, insan hakları aktivistleri ve diğer uzmanlarla da görüşmeler gerçekleştirdi.

UAÖ, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne, Myanmar’daki durumu acilen Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıması ve Myanmar’a kapsamlı bir silah ambargosu uygulaması çağrısında bulunuyor. “Myanmar ordusunun her zamanki gibi açıkça ihlaller işlediği mevcut durumda uluslararası baskıların artması gerektiği de su götürmez bir gerçek” diyen Nicholas Bequelin, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Uluslararası toplum bir kez daha Myanmar ordusunu suç işlemekten alıkoymakta ve sivilleri korumakta yetersiz kaldı. Tam olarak bu gibi durumlara müdahale etmesi için kurulmuş olan Güvenlik Konseyi’nin artık sorumluluğunu ciddiyetle yerine getirmesinin zamanı geldi.”