Umur Talu, TİP yönetiminden gelen milletvekili adaylığı teklifini kabul etti

Umur Talu, TİP yönetiminden gelen milletvekili adaylığı teklifini kabul etti

T24 Haber Merkezi

Editör, yönetici ve yazar olarak Türkiye'de gazeteciliğin en saygın isimleri arasında yer alan ve yazılarını T24'te sürdüren Umur Talu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) yönetiminden gelen milletvekili adaylığı teklifini kabul etti. Kararı, TİP Genel Başkanı Erkan Baş duyurdu.

Her kademesinde emek verdiği gazeteciliğin önde gelen isimlerinden olan Umur Talu, 14 Mayıs seçimlerine Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında kendi listesiyle girecek olan TİP'in milletvekili adaylığı teklifini olumlu yanıt verdi.

"Her zaman haksızlığa uğrayanın yanında"

Talu'nun kararını, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, sosyal medya hesabından şu ifadelerle duyurdu:

"Basın dünyamızın önemli ismi, her zaman haksızlığa uğrayanın yanında olan sevgili Umur Talu, milletvekili adaylığı teklifimizi kabul ederek bizi sevindirdi. Kendisine teşekkür ediyorum. Özgür bir basın için mücadelemizi mutlaka kazanacağız."

 

Fazıl Say'dan 'Umur Talu TİP adayı' paylaşımı: 

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, Erkan Baş'ın Umur Talu paylaşımının altına Talu'yla ilgili şu düşüncesini dile getirdi: 

"Kızı piyano çalıyordu galiba değil mi? Konuşmuştuk.. Çok Değerli adamdır. Yıllar önce tanışmıştım. İyi olmuş. Tebrikler"
 
 

Umur Talu kimdir?

Umur Talu, ilk, orta, liseyi Galatasaray Lisesi’nde yatılı okudu. 1980’de Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu.

Üniversite döneminde Demiryolu İşçileri Sendikası ve Marmara Boğazları Belediyeler Birliği’nde çalıştı. Günaydın gazetesinde başladığı gazeteciliği, Güneş, Cumhuriyet, Milliyet, Hürriyet, tekrar Milliyet, Star, Sabah, Habertürk’te sürdürdü. Muhabirlik, ekonomi servisi yönetmenliği, yazı işleri müdürlüğü, genel yayın yönetmenliği, köşe yazarlığı, kısa süre Paris temsilciliği yaptı.

Medyakronik başta olmak üzere, çok sayıda web sitesi ile dergide makaleleri yer aldı.

Birkaç dönem Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’na seçildi, başkan yardımcılığında bulundu.

İstanbul Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi İletişim fakültelerinde ders verdi.

Türkiye medyasında ilk “ombudsman”lik kurumunun kurulmasını gerçekleştirdi. 1998’de Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ni hazırladı.

Çalışmaları Türkiye Basın Özgürlüğü Ödülü, iki kez Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Köşe Yazısı ÖdülüÇağdaş Gazeteciler Derneği Ödülü başta olmak üzere, çeşitli mesleki ödüllere değer görüldü. Aynı yıl, üç farklı gazetecilik örgütünden köşe yazarı ödülü aldı.

Bodrum: Yüzyıllık Yolculuk, Kadınımızın Hatıra Defteri gibi belgesellerde metin yazarlığını yaptı.Sosyal Demokrasi, Fransa Bölümü (Turhan) Uçuran Bey Postanesi (Milliyet), Dipsiz Medya (İletişim), Bedelli Gazetecilik (Everest), Senin Adın Corona Olsun (Literatür) kitapları yayımlandı. Keynes’in (O. E. Moggridge, Afa Yay.) çevirisini yaptı. Umur Talu, yazılarını T24’te sürdürüyor.