UniCredit'ten Türkiye'ye 5 yılda 30 milyar dolar

UniCredit'ten Türkiye'ye 5 yılda 30 milyar dolar
Türkiye'yi 'daha stratejik' ülkeler kategorisine alan UniCredit.  5 yılda 30 milyar dolar finansman sağlayacaklarını söyledi.
 
Globalbazda 1 trilyon euro bilanço büyüklüğüne sahip olan UniCredit,Türkiye'de finansman atağına kalktı. İtalyan devi, Ulaştırma BakanıBinali Yıldırım'ın altyapı yatırımları için verdiği açık çeke "5 yılboyunca her yıl 6'şar milyar dolarlık proje finanse edeceğiz" cevabınıverdi. Odaklanılacak projelerin hangileri olacağına ilişkin mesaj iseUniCredit'in tepesindeki bir isimden geldi. UniCredit Yönetim Komitesive Yapı Kredi Yönetim Kurulu Üyesi Vittorio Ogliengo, 5 yılda toplam 30milyar dolar akıtacakları projelerin enerji ile gaz, ulaşım ve altyapıprojeleri olacağını söyledi.
Krizive Türkiye'deki pozisyonlarını da değerlendiren Ogliengo, şu bilgileriverdi: "Biz Türkiye'de kriz zamanında da vardık. En kötü günlerde bileburada kaldık. Zaten en kötüsünü de atlatmış durumdayız. Bütün bunlarolurken Kırgızistan, Bulgaristan, Baltık, Kazakistan ve Rusya'dayatırımlarımızı yapmaya devam ettik. Hiçbirinden de kriz dönemindeçıkmayı düşünmedik. Krizi atlatmış ve bu kadar tecrübe kazanmışkenbaşka yeni gelişmelerin bizim bu pazarlardan çıkmamızı sağlayacağınıdüşünmüyorum. Özellikle Türkiye için böyle bir tartışma bile sözkonusudeğil. Daha doğrusu böyle bir tartışma Türkiye için hiçbir zamanolmadı. Türkiye için 2010'un çok daha iyi ve gelişmeye açık olacağınıdüşünüyorum." Böylece Ogliengo Yapı Kredi'nin kriz nedeniyleTürkiye'den çıkacağına yönelik çıkan dedikoduları da net bir dilleyalanlamış oldu.
 
Türkiye 'daha stratejik' ülke
Türkiye'ninstratejik önemine de vurgu yapan ve "Biz bir ülkenin stratejik olupolmadığını iki seviyede değerlendiriyoruz" diyen Ogliengo, UniCreditiçin stratejik olan 22 ülke içerisinde Türkiye'nin de yer aldığınıifade etti. İspanya ve Fransa'nın kendileri açısından stratejik ülkelerarasına girmediğini belirten Ogliengo, "O nedenle oralarda yokuz" dedi.İtalya, Avusturya, Almanya, Polonya, Rusya, Türkiye'nin kendileri içinstratejik olduğunu kaydeden Ogliengo, Orta ve Doğu Avrupa'da nispetenküçük görünen ülkelere de önem verdiklerini belirtti. Ancak Rusya veTürkiye gibi ülkelerin stratejik olarak daha önemli olduğunu kaydedenOgliengo, "Ekonomileri hem daha gelişmiş ülkeler. Aynı zamandakendileri de kaynak üretebiliyor. Diğer ülkeler nispeten küçük vekendileri kaynak üretemiyor. Bizim onlara kaynak aktarmamız gerekiyor.Dolayısıyla ben çizgiyi stratejik ve daha stratejik arasında çiziyorum.Türkiye bizim için daha stratejik ülkelerden biri" diye konuştu.
 
Satın almalar hızlanacak
Krizin 2011'e kadartam bitmeyeceği tahmininde bulunan Ogliengo, krizde en kötüsününatlatıldığına inanıyor. Piyasalarda belli iniş çıkışlar ve volatiliteolabileceğine dikkat çeken Ogliengo, genel olarak bütün Avrupa içinnispeten ölçülü bir büyüme öngördüklerini belirtti. Ogliengo, 2010'daise birleşme ve satın almaların hız kazanacağını ve dolayısıyla yatırımbankacılığı pazarının da hareketleneceğinin altını çizerken, bir diğerhacim artışının da hükümetlerin de desteklediği, stratejik öneme sahipemtia ve proje finansmanı alanlarında yaşanacağını söyledi.
Bakan Yıldırım'dan özel finansmana açık çek
UniCredit'indördüncüsünü bu yıl düzenlediği Uluslararası Proje ve AltyapıKonferansı'nda konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2023 yılınagelirken Türkiye'nin önünde enerji, ulaşım ve iletişim alanında 100tane projesi bulunduğunu ve bunların parasal hacminin 400 milyar dolarolduğunu belirtti. Yıldırım, "Biz bütçeden taş çatlasa 150 milyar dolarpara ayırırız. Geriye kalan 250 milyar doları mutlaka dış kaynaklardantemin etmemiz lazım" dedi.
Küreselticaretin öldüğü, güvenin kaybolduğu ortamda yola yatırım yapılmasıfikrini savunan Yıldırım, "Krizden çıkınca küresel rekabetiniziartırırsınız, üstüne bir de seçim kazanırsınız" dedi.
11 binkilometrelik bölünmüş yolun hepsini sıcak asfalt yapacaklarını dasöyleyen Yıldırım, yöntemi ise şöyle özetledi: "Peşin yap, taksitle ödeşeklinde bir model olacak. Asfaltçılar, finansçılarla anlaşacaklar vekendi finansmanlarını sağlayacaklar. Sonra biz yıllara bölereködeyeceğiz. 2010'da ihtiyaçların önceliğine göre bu projeyebaşlayacağız."