T24
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK’ten gelen, üniversitelerin 15 Haziran’dan itibaren akademik takvime dönebileceklerine yönelik açıklamaların ardından üniversite senatoları takvim üzerinde çalışmaya başladı. Selçuk Üniversitesi ise sürpriz biçimde, vize, final ve bütünleme sınavlarının 15 Haziran’dan itibaren 1,5 aylık takvimde yapılmasını kararlaştırınca, öğrenciler sosyal medyadan kampanya başlattı. Öğrenci yurtlarının karantina amaçlı kullanıldığını anımsatan öğrenciler, Koronavirüs'ün etkileri geçmeden, binlerce öğrencinin kente ve üniversiteye geri çağrılmasının vahim sonuçlara yol açabileceğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son kabine toplantısının ardından, normalleşme adımlarını açıklarken, "Üniversiteler 15 Haziran’da akademik takvime dönebilecek" dedi. Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından YÖK de konuya ilişkin bir duyuru yayımladı.
YÖK’ten yapılan açıklamada, “Devletin ilgili kurumları tarafından 1 Haziran 2020'den itibaren 14 gün boyunca Covid-19 salgınının kontrol altına alındığının ve kesin düşüşe geçtiğinin beyan edilmesi koşuluyla, 15 Haziran 2020 tarihinden sonra üniversitelerimizde de normale dönüşün ilk aşaması bu şekilde tedrici olarak başlayacaktır" açıklaması yapıldı.
Bu açıklamadan sonra üniversite senatoları, dönemin nasıl tamamlanacağı ve yeni eğitim dönemine yönelik planlamaları yapmaya başladı. Selçuk Üniversitesi ise sürpriz bir biçimde, büyük hızla, tüm sınavların Konya’da, yüz yüze yapılması kararı aldı. Senatonun aldığı kararda, YÖK’ten yapılan açıklama anımsatıldı.
Kararda, sınavların şu şekilde yapılacağı belirtildi:
Kararda, vize, final ve bütünleme sınavlarının tamamının 15 Haziran-30 Temmuz arasında yapılacağı da bildirildi.
Türkiye’nin öğrenci yoğunluğu en yüksek olan üniversitelerinden olan Selçuk Üniversitesi’nin aldığı bu kararlara karşı sosyal medyadan kampanya başlatıldı. Öğrenciler, sosyal medyadan verdikleri mesajlarda, yurtların karantina amaçlı kullanıldığını belirterek, binlerce öğrencinin kente ve yurtlara dönmesiyle, hijyen koşulları başta sağlanmış olsa bile sonradan sıkıntı yaşanabileceğini kaydetti. Üniversitenin yemekhane dahil tüm sosyal alanlarının da faaliyete açılacağını anımsatan öğrenciler, sınavların bir bölümünün ya da tamamının online olarak yapılması gerektiğini bildirdi.