Ekmeğin zararlı olduğuna ilişkin tartışmalar devam ederken, bu konuya ilişkin uzmanların bir araya geldiği panelde gluten içeren gıdaların bahsi geçtiği kadar zararlı olmadığı üzerinde duruldu. İnsan ömrünün uzunluğuna dikkati çeken uzmanlar, "Gluten bu kadar zararlı olsaydı insanlar yaşayamazdı, önemli olan tahılın üretildiği bölgelerde ağır metal ve radyoaktif madde bulunmaması," dedi.
Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre konuya ilişkin olarak İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından geçen hafta ‘Ekmekle İlgili Bilimsel Gerçekler’ başlıklı bir panel düzenledi. Ayvansaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Gastronomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar Özpınar şunları söyledi:
“Eğer buğday unundan üretilen ürünler çok zararlı olsa bu insanların yaşaması da mümkün olmaz. Almanya’da yaşam ortalaması 80 civarında. İnsanlar uzun ömürlü. 11 yıl boyunca Almanya’da yaşadım ve belirli bir oranda ekmek tükettiklerine bizzat şahit oldum. Kepeği alınmamış ekmekler zengin çinko içerirler. Her gıdada az veya çok katkı maddesi bulunuyor. Önemli olan tahıl üretimi yaptığınız arazilerde ağır metal veya radyoaktif madde bulunmamasıdır. Ekmek ve buğday konusunda uzman olmayan kişilerin konuşmaları yanlış algılara neden oluyor.”
Glutensiz diyet sektörünün, kâr amacıyla çölyak tanısı konulmayan kişilere besin değeri düşük glutensiz diyete teşvik ettiğini belirten İç Hastalıkları ve Gastroentereloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş ise şunları söyledi:
“Ortaya çıkan şikâyetlerin çok büyük çoğunluğu glutenden değil, ‘fruktan’ denilen bir karbonhidrattan ileri geliyor. Gluten tahıllarda bulunan bitkisel bir protein. Ekmek, bulgur pilavı, makarna ve unlu mamullerin içeriğinde bulunuyor. Çölyak hastalığı ve buğday alerjisi olanların dışında, gluten hassasiyeti olanlar glutensiz diyet pazarı tarafından suistimal ediliyor. ABD’de glutensiz gıda pazarı son 2 yılda yüzde 136 oranında büyüdü ve 2017 cirosu 15 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Gluten pazarının yüzde 36’sı ABD, yüzde 19’u Avustralya ve yüzde 9’u Fransa’nın elinde. Karteller halk sağlığını tehdit ediyor.”