Uzmanlar: Tamamen otonom bir araç hiçbir zaman mümkün olamayabilir

Uzmanlar: Tamamen otonom bir araç hiçbir zaman mümkün olamayabilir

Otomasyon sektöründen uzmanlar, insanların dokunuşu olmadan yüzde 100 otonom bir aracı üretmenin hiçbir zaman mümkün olamayabileceğini belirtti.

Otonom araç sektörü, başta insan kaynaklı hatalar ve kazaların önüne geçmek olmak üzere birçok nedenden ötürü kayda değer bir yatırım alıyor. Ancak Reuters'ın konuştuğu uzmanlar, tamamen otonom araçlarla daha güvenli bir araba yolculuğu yapmanın çok zor olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, bu durumun nedeni olarak, yazılım sistemlerinin beklenmedik ya da ekstrem olaylarla karşılaştıkları zaman insanlar gibi riski hızlı bir şekilde tahmin etme yeteneğinden yoksun olmalarını gösteriyor.

Musk: Tahmin ettiğimden çok daha zor

General Motors'a bağlı Cruise'in CEO'su Kyle Vogt, "gerektiğinde her zaman insan yardımı yapılacağını" belirterek "Neden bundan kurtulmak istiyoruz ki?" dedi. Haberde, tamamen otonom araçlar için 2018 yılında açıklanan takvimin 'fazlasıyla iyimser' olduğu ve şimdiden takvimin gerisinde kalındığı kaydedildi.

Sürücüsüz arabalara dikkate değer miktarda yatırım yapan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, bu yıl katıldığı bir YouTube yayınında "sürücüsüz arabaları üretmenin tahmin ettiğinden çok daha zor" olduğunu söylemişti. Imperium Drive şirketinin CEO'su Koosha Kaveh ise "Onyıllar geçse de yüzde 100 otonom bir araç alamayacaksınız" ifadeleri kullandı.

Yaklaşık 400 kazaya karıştılar

Edge Case Research şirketi CEO'su Mike Wagner ise karamsar bir değerlendirme ile "Eğer bu şirketler önümüzdeki iki yıl içerisinde başaramazlarsa daha fazla var olamayacaklar" dedi. Kyle Vogt, kendi şirketlerinin ürettiği araçların insanlara yüzde 1'den daha az ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.

General Motors (GM), 80 sürücüsüz arabayı bu ay geri çağırmıştı. ABD'nin San Francisco kentinde GM'in bir sürücüsüz arabası, yaya kaldırımını yanlış tahmin ettiği için kaza yapmış ve iki kişi yaralanmıştı. Geçen ay yayımlanan bir raporda, ABD'de bu yıl sürücüsüz arabalar 392 kazaya karıştığı ortaya çıkmıştı.