Uzmanlardan tasarruf önerileri: Kuraklığa dayanıklı ürünler ekilsin; çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu kullanılsın; yağışlar hasat edilsin, biyohendekler kurulsun

Uzmanlardan tasarruf önerileri: Kuraklığa dayanıklı ürünler ekilsin; çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu kullanılsın; yağışlar hasat edilsin, biyohendekler kurulsun

Uzmanlar, kuraklıkla mücadelenin sadece kamu kuruluşunun yapacağı bir şey olmadığını, topluca mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Uzmanlar, "Tarım arazilerine biyohendekler kurularak, yağmur suyunun akışı yavaşlatılıp yeraltı suyuna karışması sağlansın" önerisinde bulundu.

Türkiye, son yıllarda kuraklık riskiyle karşı karşıya kalırken, uzmanlar ortak akılla acilen kuraklık eylem planlarının hazırlanarak adım adım uygulanması gerektiğine dikkati çekiyor. Türkiye genelinde birkaç gündür görülen yağışların, hem barajlar hem de tarımsal üretim için yeterli olmadığını belirten uzmanlar, tarımda, sanayide ve evlerde suyla birlikte enerjinin de verimli kullanılması konusunda sosyal medya, radyo, ve televizyonlar, reklam panoları aracılığıyla uyarılar yayınlanmasını istiyor.

Hürriyet’ten Aysel Alp imzalı habere göre, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, "Günlük kıyafet değiştirmeyecek, duş almayacak, çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu kullanacağız. Kuraklıkla mücadele sadece kamu kuruluşunun yapacağı bir şey değil; topluca mücadele etmeliyiz. Tıraş olurken musluk boşa akmasın" önerilerinde bulundu.

Çevre Profesörü, eski Çevre Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk de, “kar ve yağmur sularının hasat edilmesi” önerisini getirdi. Öztürk, şöyle konuştu:

“Yağışların başlaması olumlu bir gelişme ama yeraltı sularını besleyip beslemediğini bilmiyoruz. Biz bu yağmur ve kar sularını hasat etmediğimiz sürece bahar ve yaz aylarını zor geçirebiliriz. Yağmur hasatı çok maliyetli bir yatırım değil. İsveç, Norveç, İsviçre, Amerika su fakiri olmadıkları halde kar suyunu hasat etmeye başladılar. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya gibi büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere çatılara hasat sistemleri kurulmasına destek verilip yağmur ve kar sularının toplanarak gerektiğinde kullanımı sağlanmalı. Çevre Bakanlığı da tüm arıtma sistemlerinin ileri arıtmaya dönüştürülmesini zorunlu kılarak, bu suların sulama ve kullanma suyu olarak kullanımını teşvik etmeli ki hem sanayide hem tarımda kullanılan su miktarı düşürülebilsin. Tarım arazilerine biyohendekler kurularak, yağmur suyunun akışı yavaşlatılıp yeraltı suyuna karışması sağlansın. Türkiye artık suyu az seven bitki ve meyve türlerine geçsin.”