Vardiya Venedik'te devam ediyor: Eleştirel Medya Olarak Mimarlık

Vardiya Venedik'te devam ediyor: Eleştirel Medya Olarak Mimarlık

T24 & İKSV

26 Mayıs-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen 'Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi'nin teması 'serbest mekân'. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye Pavyonu’nun küratörlüğünü Kerem Piker yapıyor. Piker'in küratörlüğündeki 'Vardiya' kapsamında dünyanın dört bir yanından mimarlık öğrencileri Venedik'i ziyaret edecek, paylaşacak, üretecek ve bienali deneyimlemenin yanı sıra onun bir parçası haline gelecek. 10’ar kişilik gruplar halinde Venedik’e gelen her bir 'vardiya', ayrı bir konuda atölyeler gerçekleştirecek. Vardiya’ya katılan öğrencilerin yaptıkları işleri, öğrenciler, küratör ve atölye yürütücüleriyle gerçekleştirilen söyleşileri ve Vardiya’dan haberleri cumartesi günleri T24’te okuyabilirsiniz…

Dünyanın en önemli mimarlık etkinlikleri arasında yer alan Venedik Bienali’nin Türkiye Pavyonu, Vardiya projesi ile takipçilerinin karşısına çıkıyor. Haftalar geçtikçe, Venedik’te giden ‘Vardiya’lar projelerini tamamlıyor ve bienalin ilk haftasına karşımıza çıkan bez çadırlar ve çadırların içinde yer alan kısa filmler yerlerini Vardiya öğrencilerinin işlerine bırakıyor.  

İşte bu kapsamda Venedik’e giden 4. Vardiya da projesini tamamladı. “Eleştirel Medya Olarak Mimarlık” atölyesi kapsamında, katılımcılar bienalin ana sergileri ve ülke pavyonlarını birlikte gezme, düşündürdüklerini tartışma ve yorumlama imkanı buldular. Farklı ülkelerden gelen, mimarlık eğitiminin farklı aşamalarında bulunan katılımcılar, özellikle bienalin ana teması olan "serbest mekan" kavramını mercek altına alarak, yönettikleri ortak Instagram hesabında gözlem ve eleştirilerini yayınladılar.

Öğrenciler, 4. İKSV İstanbul Tasarım Bienali yardımcı küratörlerinden ve atölyelerinin yürütücülerinden Nadine Botha başta olmak üzere, küratör Jan Boelen ve bienal katılımcıları, Pınar Yoldaş, Okay Karadayılar, Ali Taptık (ONAGÖRE) , Studio Folder, Ali Murat Cengiz ve SULSOLSAL ile sanatçıların tasarım pratikleri ve eleştirel pozisyonları üzerinden sohbet imkanı buldu.

Atölyeye dijital kritik olarak bağlanan Justin McGuirk, Vera Sacchetti ve dijital konuşmacı Andrew Kovacs, öğrencilerin sorularını yanıtladı ve kendi eleştirel pozisyonlarını paylaştı. Serbest mekan temasını çözümlemeye odaklanan katılımcılar, sınır, geçirgenlik, serbestliğin kutupları ve dereceleri gibi düşünceler eşliğinde Türkiye Pavyonu içinde kendilerine ayrılmış sergi alanını da dönüştürerek çalışmalarını tamamladı.