Ve yeniden Tepebaşı; Kıraathane Kitap Şenliği başladı

Ve yeniden Tepebaşı; Kıraathane Kitap Şenliği başladı

T24 Haber Merkezi

Bu yıl ilk kez düzenlenen; kitapları, yayıncıları okurla buluştumayı hedefleyen Kıraathane Kitap Şenliği başladı. Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi'nin “Yaza veda, sonbahara merhaba” diyerek düzenlediği ve bağımsız yayıncıların bir araya geldiği şenlik 21 Eylül'e kadar sürecek.

Bu şenlik aynı zamanda kitap fuarının Tepebaşı'nda olduğu günleri hatırlayanlar için bir ‘dönüş’ duygusu yaşatıyor. İstanbul Edebiyat Evi, şenlik hakkında "Amacımız tam teşekküllü bir fuar organizasyonuna girişmek değil. Bir hafta boyunca, evimizde kitap satış stantları kurmanın yanı sıra hem toplu hem de katılan her yayınevinin özel etkinlikler yapmasına olanak verecek bir program hazırlıyoruz. 14-21 Eylül haftasında da siz kitapseverleri evimizde yeni sezonun kitaplarını görmeye, almaya, üzerine konuşmaya davet edeceğiz" diyor.

Okurları karşılayacak yayınevleri

160. Kilometre, Alef, Aras, Corpus, Encore, Güldünya, İstos, Kara Plak, Kıraathane Kitapları, Kolektif Kitap, Lis, Manifold, MonokL, Nebula, Norgunk, Ons Dergisi, Paloma, Raskol’un Baltası, Siren ve Yüz Kitap.

Bir hafta boyunca hem yayınevlerine özel, hem de yayıncılığın bugünü üzerine konuşmalar da okurları ve edebiyat dünyasını bir araya getirmeyi hedefliyor.

İndirimli kitap satışlarıyla birlikte şenlik boyunca gerçekleştirilecek etkinlikler programının konukları arasında Murat Meriç, Kalben, Seda Ersavcı, Banu Özyürek ve Selahattin Özpalabıyıklar gibi edebiyat ve sanat dünyasından isimler yer alıyor.

Şenlik boyunca düzenlenecek etkinlik programının detaylarını görmek için tıklayın.

Şenlik katılımcıları hakkında

160. KİLOMETRE

2011’de Ahmet Güntan, Ömer Şişman ve Ali Özgür Özkarcı tarafından “Şiir direnirse kazanacak” sloganıyla kuruldu. 2017’den bu yana Ömer Şişman tarafından yönetilen yayınevi bugüne dek 87 kitap yayımladı.

ALEF

“Yeryüzünün tükenmez sözü kitaptır” düsturuyla yola çıktı. Diri, deneysel kitaplar yayımlıyor. İyi edebiyatlara, coğrafyaları, zamanları aşarak dünyaya yaydıkları söze inanıyor.

ARAS

1993’ten beri Ermenice edebiyat ve Ermeni kültürüyle ilgili yayın yapıyor. Yan yana yaşayan insanların birbirlerini tanımasına yardımcı olmayı, insanlığın ortak değerlerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

CORPUS

2015’te İstanbul’da kuruldu. Kuramsal kitaplar, sanatçı monografileri ve nesne-kitaplarıyla süregelen sanat yayıncılığını özgün projeler ve süreli yayınlarla hacimlendirmeyi amaçlıyor.

ENCORE

Lacancı psikanalizin felsefe, sanat, ideoloji, politika ve dinde özgün bir araç olduğu teziyle Žižek çizgisinde, okurun bildiğinin öteki, yani rahatsız edici tarafını fark etmesi için bağımsız, radikal bir yayıncılık anlayışını sürdürüyor.

GÜLDÜNYA

Adını 2004’te iki ağabeyi tarafından sokak ortasında vurulan, kaldırıldığı hastanede yine ağabeyleri tarafından öldürülen Güldünya Tören’den alıyor. Feminist teori, politika ve kadın odaklı bir yayıncılık yapıyor.

İSTOS

2012’de, on yıllarca kesintiye uğramış bir geleneği canlandırmak şiarıyla kuruldu. Politika, Historika, Elenika,Turkika, Tanıklıklar, Mikrohistoria, Komikosmos dizileriyle geniş bir yelpazede yayın yapıyor.

KARA PLAK

Müzik ve müzik kültürü üzerine kitaplar yayımlamak amacıyla 2016’da yola çıktı. Yavaş ama emin adımlarla yayıncılığa devam ediyor, okur ve dinleyicilerin kesişim kümesinin kalabalıklaşması için uğraşıyor.

KIRAATHANE KİTAPLARI

2018 sonunda bağımsız, kâr dağıtmayacak, tüm kazancını yeni kitaplara yatıracak bir yayınevi olarak yola koyuldu.  Çeviri ağırlıklı yayın yapıyor. İstanbul Edebiyat Evi’nin Kitap Stüdyosu’nda üretilen metinleri de kitaplaştırıyor.

KOLEKTİF KİTAP

2012’de İstanbul’da kuruldu. Hayatla ilişkilenme tarzımızı etkileyen, yeni bir bakış sunan kurmaca ve kurmacadışı metinleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Çocuk kitaplarını Kolektif Çocuk etiketiyle yayımlıyor.

LÎS

2004’te Diyarbakır’da kuruldu. Dünya dilleriyle Kürtçe arasındaki diyaloğu geliştirmek, dünya yazarlarıyla Kürt yazarlar arasında ilişki kurmak amacıyla Kürtçe ve Türkçe kitaplar yayımlıyor.

MANİFOLD

Tasarım, teknoloji, sanat ve gündelik hayat üzerine çevrimiçi bir yayın ve konuşma, sergi, atölye benzeri çevrimdışı etkinlikler toplamı. Kitap ve afiş de üretiyor. İştirakçileriyle var oluyor.

MONOKL

2010’da Monokl Dergisi’nin devamı olarak kuruldu. Şu an 10’un üzerinde dünya dilinden çeviriler yayımlıyor. 2020 yılında 10’un üzerinde yerli yapıta yer vermeyi hedefliyor.

NEBULA

Çağdaş dünya edebiyatının seçkin örneklerinden modern klasiklerin usta kalemlerine, masallardan maceralara, hayat hikâyelerinden düşlere uzanan nice yolculuklara, nice kitaplara diyoruz. Yıldız tozları üzerinize olsun!

NORGUNK

Norgunk 2002 yılında İstanbul’da kuruldu. Deleuze, Joyce, Dağlarca ve Ufuk Üsterman yayımladı. Sırada Whitehead, Kafka ve Topor var. Walser için gün sayıyor.

ONS DERGİSİ

Tüm disiplinlere açıklığı ve güncelin peşinde kaybolmak yerine kendi gündemiyle hazırlanan içerik politikası sayesinde okurlar tarafından beğeniyle karşılandı. Türkiye’deki kültür dergiciliğinde yeni bir nefes. 

PALOMA

Politika, sosyal bilimler, popüler bilim, bilgi teknolojileri, koçluk, kişisel gelişim, sağlık, beslenme ve yoga konularındaki kitaplarla okurun farkındalığını yükseltip okuma alışkanlığını beslemeyi amaçlıyor.

RASKOL’UN BALTASI

2012’de Ahmet Güntan ve Burak Fidan editörlüğünde “Yüksek edebiyat bize alçak geliyor!” sloganıyla kuruldu. 2017’den bu yana Burak Acar ve Burak Fidan tarafından yönetiliyor. Bugüne dek 22 kitap yayımladı.

SİREN

Zamanımıza dair kaygı ve hassasiyetleri yansıtan kurmaca / kurmaca dışı kitaplarıyla çeviri odaklı tam bağımsız bir yayınevi. Çağdaş edebiyatın en yeni, en özgün seslerini modern klasiklerle bir arada sunmayı amaçlıyor.

YÜZ KİTAP

1945 sonrası dünya edebiyatının daha önce Türkçeye hiç çevrilmemiş minör klasiklerini ve klasik olmaya aday eserlerini iyi çeviri, titiz bir editoryal çalışma ve özenli tasarımlarla yayımlamayı hedefliyor.

Kıraathane Kitap Şenliği’nde katılımcı yayınevlerinin kitapları okurlara yüzde 30 indirimle sunulacaktır.