Venezuela sınırında 'insani yardım' çatışması: En az iki sivil hayatını kaybetti

Venezuela sınırında 'insani yardım' çatışması: En az iki sivil hayatını kaybetti

BBC Türkçe

Venezuela'da ülkeye insani yardım getirme girişimlerini engellemek için sınıra sevkedilen askerler, kendilerini engellemek isteyen sivillerin üzerine ateş açtı.

AFP haber ajansının aktardığına göre, sınırın kapatılmasını engellemek isteyen bölgedeki yerli halk arasından en az iki kişinin hayatını kaybetti.

Venezuela'nın Devlet Başkanı Nicolas Maduro, muhaliflerin girişimlerini engellemek için Brezilya sınırını kapatma kararı almıştı.

İnsani yardım konvoylarının ülkeye alınıp alınmayacağı ile ilgili tartışmalar, Maduro yanlıları ve muhalifler arasındaki güç savaşının merkezine yerleşmiş durumda.

Sınırda yer alan Tienditas Köprüsü'nün Kolombiya tarafında muhalif liderler Guaido ve Leopoldo Lopez'in çağrısıyla Venezuela Aid Live adıyla bir yardım konseri düzenleniyor. Bu konserin düzenleyicileri arasında İngiliz milyarder iş adamı Richard Branson da var.

Venezuala hükümeti ise aynı köprünün kendi tarafında "Ülkeden ellerinizi çekin" olarak adlandırılan rakip bir konser düzenliyor.

Olaylar öncesi televizyondan bir konuşma yapan Maduro, ülkede kriz yaşanmadığını ve ABD'nin insani yardım kılıfıyla askeri müdahaleye hazırlandığını savundu.

Muhalif siyasetçi Juan Guaido ise Venezuela başkenti Caracas'dan 900 kilometre uzaklıktaki Kolombiya sınırına bir araç konvoyu ile hareket etti.

Konser haritası

Gerilim, Maduro yanlılarının insani yardım konvoylarının ülkeye sokulması için, Maduro hükümeti üzerinde baskıyı artırmak amacıyla bir konser düzenleme hazırlığı sonrası başladı.

Maduro hükümeti de bu hazırlık üzerine, muhaliflerin konser alanına 300 metre kadar mesafede başka bir konser organize etti.

Aynı zamanda Venezuela Meclis Başkanı da olan Guaido, geçen ay düzenlenen hükümet karşıtı gösteriler sırasında kendisini ülkenin geçici lideri ilan etmiş ve ABD ve bazı Latin Amerika ülkeleri başta olmak üzere onlarca ülke tarafından tanınmıştı.

En az 50 ülke tarafından desteklenen Guaido ve müttefikleri, komşu Brezilya ve Kolombiya'da, Venezuela'ya iletilmek üzere bekleyen gıda ve ilaç yardımını, hükümetin engellemesine rağmen ülkeye sokmayı umuyorlar.

Venezuela ordusu şu ana kadar ABD tarafından gönderilen yardımların Kolombiya sınırından geçmesini engelledi.

Devlet Başkanı Maduro "Böyle bir karar vermek istemiyorum ama Kolombiya sınırını kapatma ihtimalini de değerlendiriyorum" diye konuştu.

Hükümet, Venezuela'nın kuzeyde deniz komşusu olan ve yine ABD tarafından Venezuela için yardım malzemesi gönderilen Hollanda'ya bağlı Karaip adası Curaçao ile deniz sınırını da daha önce kapatmıştı.

Maduro insani bir kriz olmadığını söylemiş olsa da bu hafta Venezuela'ya müttefiki Rusya'dan 300 ton yardım geliyor.

Son yıllarda ülke ekonomisini sarsan hiper enflasyon ve kıtlıklar nedeniyle Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre üç milyonu aşkın insan Venezuela'yı terketti.