Vodafone'un reklamcısından 'kızlar dura dura hiç olur' açıklaması

Vodafone'un reklamcısından 'kızlar dura dura hiç olur' açıklaması

Vodafone’un, “Ege ve Akdeniz sahillerinde en hızlı mobil internet” sloganlı son reklam filminin sosyal medyadaki kadın kullanıcılar tarafından “Kızlar dura dura hiç olur, oğlan dura dura koç olur” sözleri nedeniyle eleştirilere maruz kalmasına ilişkin olarak Zete'den Ahmet Küçük, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı” farkındalık çalışması olan “Kırmızı Işık” uygulamasın yaratıcısı "Team Red" ekibinin Kreatif Diretörü Ayşe Aydın’la konuştu. Aydın reklamda geçen jingle için, "Bu şarkı kadınların yaşlandıkça değersizleştiğini düşünen bir şarkı. Ve biz de bu şarkının otobüsteki kızı rahatsız ettiğini açıkça gösteriyoruz zaten. Aksine birçok kadının bunu anlamayıp yalnızca kızmak için yazmaya koyulması beni üzüyor" açıklamasını yaptı.

Zete'de Küçük imzasıyla "Vodafone’un eleştirilen reklamını sorduk: Birçok kadının anlamaması üzdü" başlığıyla yayımlanan söyleşi şöyle: 

Reklam filminde otobüs muavininin “Kızlar dura dura hiç olur, oğlan dura dura koç olur” sözlerinin geçtiği şarkının seçimi nasıl oldu?

Dinleyince kızı büsbütün rahatsız edecek bir şarkı bulmak hedefimizdi.

Son dönemde entellektüel sermayesi yüksek olarak bilinen reklamcılık sektöründe dahi, farkında olmadan da olsa, kadını ötekileştiren ve bazen de aşağılayan bir dil mevcut. Bunun nedeni sizce nedir? (Wanda/Nefes alsın yeter vb…)

Adımdan anlaşılacağı üzere ben de bir kadınım. Ve bu ajans Kadına Karşı Şiddet işiyle Türkiye’nin Cannes’da ilk Grand Prix’sini geçtiğimiz günlerde kazanmış olan ajans. Dolayısıyla bu filmde hangi amaçla ve filmin hangi bölümünde şarkının kullanılmış olmasına hiç değilse sizin gibi kişilerin dikkat etmesini beklerdim. Biz bu şarkıyı reklamın jingle’ı yapmıyoruz. Jingle’lar markaların övdüğü ve tüm film boyunca devam eden şarkılardır. Bu filmde bu türkünün kullanımı bir diyalog seviyesindedir. Bizim jingle’ımız Boby McFerrin’in “Dont Worry Be Happy” şarkısıdır. Bu yüzden bu türkü bu filmin jingle’ı değil. Bir kere bu yanlış anlamayı düzeltelim. Sizin aslında bunu bilmeniz gerekmiyor mu? Bir diğer önemli konu ise biz bu filmde bu türküye eleştirel bir açıdan yaklaşıyoruz dikkat ederseniz. Rahatsız eden erkek karakterin mırıldandığı türkü bu. Yani adamın söylediği ne kadar güzel türküdür deyip reklam filmimize jingle yapmıyoruz bu şarkıyı. Aksine kadınların içinde bulunduğu rahatsız edici duruma bir gönderme yaptığımızın farkında mısınız?