Yapı denetim modeli: Kuzu kurda emanet

Yapı denetim modeli: Kuzu kurda emanet

Burcu Karakaş

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra yapı denetim sektörü bir kez daha gündeme geldi. TMMOB, ticari yanı ağır basan yapı denetim şirketi modeli yerine uzmanlığa dayalı yeni bir denetim sistemi öneriyor.

"Sistemin temeli bozuk"

Halen kullanılan yapı denetim yönetmeliğinde, sonuncusu 23 Aralık 2022 tarihinde olmak üzere 19 kez değişikliğe gidildi. DW Türkçe'ye konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna'ya göre, sistemin temelinde bozukluk var. 

"Kamu adına yapılan bir denetimden bahsediyoruz ama bu denetime ticari bakılıyor. Firma, 'Benim buradan para kazanmam lazım. Para kazanmam için masrafları azaltmam lazım' diyor. Mühendise, mimara, teknik personele az ücret verip daha az kadroyla denetim yapmaya kalkarlarsa olmaz."

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna

Yapı denetimini kim yapıyor?

Yapı denetim, mimar ve mühendislerin ortak olduğu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan izin belgesi alan kuruluşlar tarafından yapılıyor. 2018 yılına kadar müteahhitler istedikleri yapı denetim şirketiyle anlaşma yaparak denetim hizmeti alıyordu. Bu sistem, 1 Ocak 2019'da değişti.

Bakanlık, yapı denetim şirketlerinden bir havuz oluşturdu ve elektronik kura ile dağıtım sistemine geçti. Böylece müteahhitlerin inşa ettikleri yapıların denetimi için istedikleri yapı denetim kuruluşundan hizmet almalarının önüne geçildi.

Ancak 2019 öncesi yapılan yapı denetim hizmetlerinin güvenilirliği şüphe oluşturuyor. Hatay'da 6 Şubat depremlerinde yıkılan bazı binaların yapı denetimini yapan şirketlerin aynı zamanda inşaat yaptıkları ve inşa ettikleri binalar için kendi kurdukları yapı denetim şirketlerinden hizmet aldıkları ortaya çıkmıştı.