Yargı Paketi için kritik hafta: Ya erteleme ya dar kapsamlı paket

Yargı Paketi için kritik hafta: Ya erteleme ya dar kapsamlı paket

Yargı Reformu Strateji Belgesi doğrultusunda hazırlanan 1. Yargı Paketi, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, “Yakın zamanda gündeme gelecektir” açıklamasının üzerinden üç hafta geçmesine rağmen TBMM’ye getirilemedi. Paketin, özellikle Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki düzenlemelerine yönelik MHP’den gelen ‘itirazlar’, AKP içinden gelen ‘uyarılar’ nedeniyle tamamlanamadığı öğrenildi. Paketin, kapsamının daraltılarak bu hafta TBMM’ye getirilmesinin de düşünüldüğü ancak yeni yasama dönemine bırakılmasının da tartışıldığı bildirildi. CHP’li TBMM Başkanvekili Levent Gök, “Üç hafta önce getireceğiz dedikleri halde gelmedi. Bazı sıkıntılar olduğunu düşünüyoruz. Bu hafta gelmesi için zorluyoruz” dedi.

Düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesi, yargıya güvenin arttırılması gibi hedefler içeren Strateji Belgesi doğrultusunda hazırlanan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da sunumu yapılan 1. Yargı Paketi, TBMM’ye halen getirilemedi.

Adalet Bakanı Gül’ün, Erdoğan’a yapılan sunumun ardından, “Yakında zamanda gündeme gelecektir” sözleriyle tamamlandığını duyurduğu paketin, üzerindeki tartışmalar nedeniyle halen TBMM’ye sunulamadığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, pakette, özellikle cezaevindeki Cumhuriyet yazarları ile çok sayıda gazeteci, yazar, hak savunucusunu yakından ilgilendiren düzenlemelere yer verilmesi tasarlanıyordu. Bunların başında ise 5 yılın altındaki cezalarda Yargıtay’a gidilememesi yer alıyordu. Cumhuriyet davasında, 5 yılın üzerinde ceza alan gazetecilerin dosyası Yargıtay’a giderken, 5 yılın altında ceza alanların dosyası, kanun nedeniyle istinaf mahkemesi aşamasında kesinleşmiş ve cezası kesinleşenler cezaevine konulmuştu. Bu mağduriyetin giderilmesi için pakette adım atılması bekleniyordu. Ancak bu adım başka davaları da etkileyeceği için tereddütlerin oluştuğu bildirildi.

Aynı zamanda düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kalan davalarda tutukluluğu zorlaştırmak ya da tutuklu bulunanların tahliyesini sağlamak üzere adımların atılacağı ifade ediliyordu. Bunun için de tutukluluğa süre sınırı konulması gündemde. Ancak bunun da FETÖ ve PKK suçlamasıyla açılan davaları etkileyebileceği MHP’lilerce gündeme getirildi. AKP’den de bazı uyarıların yapılması üzerine paket üzerinde yeniden çalışılmaya başlandı.

Çok tartışılan, AB’nin de kaldırılmasını istediği Terörle Mücadale Kanunu’nun ‘propaganda’ başlıklı 7/2. Maddesi üzerinde de tartışmalar sürüyor. Bu maddenin değiştirilmesinin 1. Paketle yapılıp yapılmayacağı tartışıldı. Özellikle MHP’den ve AKP’li bazı hukukçulardan itiraz geldi.

Tüm bu tartışmalar, paketin TBMM’ye sevk edilememesine yol açtı. Kulislerde, AKP’nin tartışılmayacak ve hızlıca geçirilecek dar kapsamlı bir paketin TBMM’ye sevk edilmesi eğiliminde olduğu konuşuluyor. Bu yöntem izlenirse 15 Temmuz’dan önce paketin yasalaştırılabileceği belirtiliyor.

AKP’de paketin yeni yasama yılına bırakılması da tartışılıyor. 15 Temmuz’dan sonra Meclis’in tatile girmesi söz konusu olduğu için kapsamlı tartışmaların yeni dönemde yürütülmesinin daha sağlıklı olacağı değerlendiriliyor. Son kararı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vermesi bekleniyor.

Çalışmaları takip eden CHP’li Gök, “Üç hafta önce getireceğiz dedikleri halde gelmedi. Bazı sıkıntılar olduğunu düşünüyoruz. Bu hafta gelmesi için zorluyoruz” dedi. Gök, hafta başında konunun netleşmesini beklediklerini kaydetti.

 

TIKLAYIN - Kulis: AKP'nin kendi sunduğu yargı paketine ilişkin kaygıları var

TIKLAYIN - Feyzioğlu: Türkiye'nin 'diktatörlüğe dönüştüğü' algısı var; bu yargıyı kıracak en güçlü anahtar, yapacağımız yargı reformu