Yargı reformu paketi yeni yasama dönemine kaldı

Yargı reformu paketi yeni yasama dönemine kaldı

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU 

Yargı Reformu Strateji Belgesi doğrultusunda hazırlanan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, çok kısa zaman içerisinde TBMM’ye getirileceğini söylediği 1. Yargı Paketi, başta Terörle Mücadele Kanunu’nda yapılacak değişiklikler olmak üzere kritik bazı düzenlemeler konusunda yaşanan tartışmalar nedeniyle Ekim ayına bırakıldı. AKP, 15 Temmuz’dan hemen sonra kapanacak olan TBMM’ye sürpriz biçimde dar kapsamlı bir paketi getirmezse, cezaevinde paketten çıkacak düzenlemeleri bekleyenler Ekim ayına kadar özgürlüğüne kavuşamayacak. Paketin ertelenmesi özellikle cezaevindeki Cumhuriyet gazetesi çalışanlarını etkiledi.

Düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesi, yargıya güvenin arttırılması gibi hedefler içeren Strateji Belgesi doğrultusunda hazırlanan, üç hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da sunumu yapılan 1. Yargı Paketi, TBMM’ye getirilemedi.

Adalet Bakanı Gül’ün, Erdoğan’a yapılan sunumun ardından, “Yakın zamanda gündeme gelecektir” sözleriyle tamamlandığını duyurduğu paket, Terörle Mücadele Kanunu ile ilgili tartışmalara takıldı.

Alınan bilgiye göre, pakette, özellikle cezaevindeki Cumhuriyet yazarları ile çok sayıda gazeteci, yazar, hak savunucusunu yakından ilgilendiren düzenlemelere yer verilmesi tasarlanıyor. Bunların başında ise 5 yılın altındaki cezalarda Yargıtay’a gidilememesi yer alıyordu. Cumhuriyet davasında, 5 yılın üzerinde ceza alan gazetecilerin dosyası Yargıtay’a giderken, 5 yılın altında ceza alanların dosyası, kanun nedeniyle istinaf mahkemesi aşamasında kesinleşmiş ve cezası kesinleşenler cezaevine konulmuştu. Bu mağduriyetin giderilmesi için pakette adım atılması ve bu durumdakilere Yargıtay’a başvuru yolunun açılması bekleniyordu. Ancak bu adım başka davaları da etkileyeceği için tereddütlerin oluştuğu bildirildi.

Aynı zamanda düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kalan davalarda tutukluluğu zorlaştırmak ya da tutuklu bulunanların tahliyesini sağlamak üzere adımların atılacağı ifade ediliyordu. Bunun için de tutukluluğa süre sınırı konulması gündemde. Ancak bunun da FETÖ ve PKK suçlamasıyla açılan davaları etkileyebileceği MHP’lilerce gündeme getirildi. AKP’den de bazı uyarıların yapılması üzerine paket üzerinde yeniden çalışılmaya başlandı.

Çok tartışılan, AB’nin de kaldırılmasını istediği Terörle Mücadele Kanunu’nun ‘propaganda’ başlıklı 7/2. Maddesi üzerinde de tartışmalar sürüyor. Bu maddenin değiştirilmesinin 1. Paketle yapılıp yapılmayacağı tartışıldı. Özellikle MHP’den ve AKP’li bazı hukukçulardan itiraz geldi.

Tüm bu tartışmalar, paketin TBMM’ye sevk edilememesine yol açtı. Kulislerde, AKP’nin tartışılmayacak ve hızlıca geçirilecek dar kapsamlı bir paketi TBMM’ye sevk edileceği beklentileri oluştu. Ancak TBMM’nin 15 Temmuz’a kadar olan programı dün büyük ölçüde netleşti. AKP’li kurmaylar da dar kapsamlı bir paketin bile getirilmesinin güç olduğunu muhalefete iletti. 

Bu durumda, paket, yeni yasama yılının başlamasıyla, Ekim ayında TBMM’ye getirilebilecek. Cezaevinde bulunan ve paketten çıkacak düzenlemeleri bekleyenler ise bu süreyi yine cezaevinde geçirmek zorunda kalacak.