Yazıcılar yüzde 30 daha az elektrik tüketecek

Yazıcılar yüzde 30 daha az elektrik tüketecek
Xerox'lu bilim adamlarının geliştirdiği yeni nesil kimyasal toner,dijital baskı makinelerinde yüzde 30'lara varan oranlarda enerjitasarrufu sağlayacak.

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, yazıcıcihazlarının daha az elektrik harcamalarını sağlayacak yenigeliştirdiği toner teknolojisinin üretimine hazırlanıyor. Xerox,A.B.D'nin Webster şehrindeki toner üretim tesislerinde her biriyaklaşık 100.000 Litre (25.000 Galon) büyüklüğündeki 6 adet tonertankında üreteceği yeni toner teknolojisinin fabrika üretimine 2009yılı içinde başlamayı planlıyor.

Yazıcı ve çok fonksiyonlu ofis cihazlarının, en fazla elektrikkullandığı an, tonerin ısınması ve kağıt üzerine aktarılması işlemiesnasında yaşanıyor. Yazıcı cihazları tükettikleri toplam elektriğinyüzde 50 ile yüzde 80'ini bu işlem esnasında kullanıyor. Mevcuttonerlere göre 45 Fahrenhayt derece (7.22 Santigrat) daha düşük birısıda eriyen yeni toner teknolojisi, yazıcının baskı işlemi için dahaaz elektrik talep etmesini sağlıyor.  

Xerox'un Kanada'daki AR-GE Merkezi'nde geliştirilen yeni kimyasaltoner teknolojisinin dijital baskı makinelerinin kullandığı elektrikenerjisi miktarını yüzde 15 ile yüzde 30 arasında düşüreceğibelirtiliyor. Çok düşük ısı seviyesinde eriyebilen toner (Ultra LowMelt EA Toner) adı ile tanımlanan yeni buluşun geliştirilmesiesnasında, 35'ten fazla patent başvurusu yapmayı gerektirecek yeniyaklaşım ve yöntem de geliştirildi.

Dijital baskı makinelerinin baskı kalitelerini ve performanslarınıdüşürmeden, enerji kullanım miktarlarını aşağıya çekme hedefi, Xerox'uböyle bir çalışma yapmaya yöneltti. Xerox'un Kanada'daki AR-GEmerkezinden Hadi Mahabadi liderliğindeki bilim adamlarının yeni buluşuile 6 sene önce ilk defa kullanıma sunulan kimyasal tonerteknolojisinin daha çevre dostu ve çok daha düşük sıcaklıkta eriyebilen(Ultra Low-Melt EA Toner) yeni modeli üretilmiş oldu. Yeni tonerteknolojisi, ev ve ofislerde elektrik tüketimini azaltırken, küreselısınmayla mücadeleye de önemli bir katkıda bulunacak.

Patenti Xerox'a ait olan ve başka marka ürünlerde yer almayankimyasal toner ile yapılan baskılarda, geleneksel tonerlere göreyaklaşık yüzde 40'lara varan oranda daha az toner kullanılıyor.Nano-teknoloji esaslı bir yaklaşımla üretilen yeni nesil kimyasaltonerler, daha az enerji kullanmalarının yanı sıra daha çarpıcı vekaliteli baskı görüntülerinin alınmasını da sağlıyor. 

Xerox ve Fuji Xerox, hali hazırda kimyasal toneri 50'den fazlaürününde kullanıyor. Geliştirilen yeni nesil kimyasal toner de,masaüstü yazıcılardan yüksek kapasiteli dijital baskı sistemlerinekadar tüm Xerox ürün gamı içinde kullanılabilecek. Yeni kimyasal tonerteknolojisinin kullanıldığı ilk ürün de, Xerox'un yüksek kapasiteliyeni renkli dijital baskı sistemi Xerox 700 oldu.

Xerox, 1970'lerden beri takip ettiği çevre politikaları ve kurumsalsosyal sorumluluğu gereği çevre ile dost ürünler geliştirmeye özengösteriyor. Geçtiğimiz yıl A.B.D'nin en üst düzey onur madalyası olanUlusal Teknoloji Madalyası ile ödüllendirilen Xerox'un toplam 59 bin 102 patentibulunuyor. Xerox, Uzak Doğu yapılanması Fuji Xerox'la beraber her yılortalama 1.5 milyar dolarlık bir kaynağı AR-GE çalışmalarına ayırıyor.Xerox'un bünyesinde yaklaşık 5.000 bilim adamı bulunuyor. Xerox, A.B.D,Kanada ve Avrupa'da yer alan AR-GE laboratuvarlarında, iş uygulamaları,elektromekanik sistemler, dijital görüntüleme, bilgisayar, renk bilimive baskı teknolojileri alanlarında araştırmalar yapıyor.