Yeni bütçenin kaderi KDV ve ÖTV''nin ellerinde

Yeni bütçenin kaderi KDV ve ÖTV''nin ellerinde
MaliyeBakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı 2010 yılı bütçe tasarısında KatmaDeğer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi'ndeki (ÖTV) yüksek oranlıartış hedefleri dikkat çekiyor.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 bütçesinin ekonomik krizden çıkışbütçesi olacağını belirtirken, gelecek yıl harcamaların kontrol altınaalınacağını, gelirlerin ise artırılacağını söyledi. Hane halkınınkrizde servet kaybetmemesi ve bankacılık sektörünün güçlü konumunu korumasınıntoparlanmayı hızlandıracağını bunun da bütçe gelirlerine olumluyansıyacağını belirten Şimşek, eğitim ve sağlığa gelecek yıl da yüksek miktarlı payayıracaklarını bildirdi. Bakan Şimşek, düzenlediği basın toplantısındadün gece TBMM Başkanlığı’na sunulan 2010 yılı bütçesi hakkında bilgiverdi. 2010 bütçesini “ekonomik krizden çıkış bütçesi” olarak gördüklerini belirtenŞimşek, gelecek yıl hem giderleri kontrol altına alacaklarını hem degelirleri artıracaklarını ifade etti.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'inaçıkladığı 2010 yılı bütçe tasarısında Katma Değer Vergisi (KDV) veÖzel Tüketim Vergisi'ndeki (ÖTV) yüksek oranlı artış hedefleri dikkatçekiyor. Bu yıl ekonomi daraldığı için gerileyen söz konusu iki vergitürü, gelecek yıl önemli oranda artacak. Akaryakıt, sigara ve içki gibiürünlerden alınan ÖTV gelirleri, gelecek yıl yüzde 31,6, her türlü malüzerinden kesilen KDV ise yüzde 19 oranında artacak. Bu yıl önemlioranda gerileyen ithal ürünlerden kesilen KDV'nin de gelecek yıl yüzde23,7 oranında artacağı tahmin ediliyor.

Geçmişi bırak geleceğe bak

Şimşek, yılbaşında 10.4 milyar liraöngörülmesine karşın 62.8 milyar lira olacağı tahmin edilen 2009 yılıbütçe açığındaki 52.4 milyar liralık sapmanın yüzde 86’sının küresel krize bağlı olarak gelirlerinazalmasından, yüzde 14’ünün ise sosyal güvenlik açığına bağlı olarakgiderlerdeki artıştan kaynaklandığını bildirdi. Artık kamu kesiminin nekadar açık verdiğinden ziyade, gelecek dönemlerde bu açığın nasılkapatılacağının daha önemli olduğunu belirten Şimşek, bu yıl GSYH’nın yüzde 6.6’sına ulaşan merkeziyönetim bütçe açığının gelecek yıl yüzde 4.9’a düşeceğini ifade etti.

Gündemde şimdilik yeni vergi yok

Gelecek yıl vergi gelirlerinde 18.2 oranında artış öngördüklerini belirten MaliyeBakanı Şimşek, bu artışın yeni vergilerden mi kaynaklanacağına ilişkinsoruyu şöyle yanıtladı: “2010’da ithalatta artış öngörüyoruz.Dolayısıyla ithalde alınan KDV de artacak. ÖTV’deki artış ise bu yıluyguladığımız vergi  indirimlerinin sona ermesi ve yılın ikinciyarısında aldığımız vergi tedbirlerinden etkilenecek. Bu aşamada yenibir vergi tesisi bugün için gündemde değil. Ama hiçbir  zaman olmazdenilemez, şartlar gerektirirse yapılabilir.”

Maaş artışı yüzde 2.5 + 2.5 olacak

Memur maaş artışının ocak ve temmuzaylarında yüzde 2.5 artı 2.5 olacağını kaydeden Şimşek’in verdiğibilgiye göre, böylece halen aile yardımı dahil ortalama 1.480 lira olanmemur maaşı, yapılacak artışlarla ocakta 1.518 liraya, temmuz ayında da1.555 liraya yükselecek. Gerçekleşen enflasyonun zam oranlarını aşmasıhalinde aradaki fark telafi edilecek. Memuru, işçiyi enflasyonaezdirmeyeceklerini savunan Şimşek, kriz olmasına rağmen bu seneücretlerde reel artış yaşandığını ileri sürdü.

En büyük pay eğitime

Bakan Şimşek, 2010 yılında Milli EğitimBakanlığı’nın en büyük bütçeye sahip bakanlık olma özelliğinisürdüreceğini, Sağlık Bakanlığı’na ayrılan bütçeyi de yüzde 12 oranındaartırdıklarını söyledi. Şimşek, gelecek yıl aile hekimliğini 81 ileyaygınlaştıracaklarını bildirdi. Yeni kurulan üniversitelerin öğretimelemanı ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayabilmek için,  ilave 7 bin adet atama izni verilecek.

Sosyal güvenliğe 57.7 milyar lira

Şimşek’in verdiği bilgiye göre, gelecek yıl GSYH 1 trilyon 28.8 milyar lirayayükselirken, ekonomi yüzde 3.5 oranında büyüyecek. Bu yıl 134 milyardolar olan ithalat gelecek yıl 153 milyar dolara, 98.5 milyar dolarlıkihracat da107.5 milyar liraya yükselecek. Gelecek yıl Sosyal Güvenlik Kurumu’nayapılan transfer yüzde 7.3 oranında artarak 57.7 milyar lirayaçıkartılacak. Ancak bunun 31.8 milyar liralık bölümü SGK’nın açığınınfinansmanı için kullanılacak.