Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni Marburg virüsünün, Afrika'nın Ashanti bölgesinde iki kişinin ölümüne sebep olduğunu ve temaslı olan 34 kişinin karantina altına alındığını duyurdu.
Virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişilere yapılan Marburg humması testlerin pozitif çıktığının aktarıldığı açıklamada; vakaların doğrulanması için bu sonuçların, Senegal'deki bir laboratuvara gönderildiği ifade edildi.
Gana Sağlık Servisi’nin, hayatını kaybeden kişilerle ilgili yaptığı açıklamada, virüsün ilk olarak iki hastada ishal, ateş, mide bulantısı ve kusma gibi semptomların görüldüğü kaydedildi. DSÖ Ülke Temsilcisi doktor Francis Kasolo, yaptığı açıklamada; “Güney Ashanti bölgesinden iki hasta öldü, virüs ishal, ateş, mide bulantısı gibi semptomlarla ortaya çıkıyor. Ancak insanlar bunu bazen önemsemeyebiliyor.” ifadelerini kullandı.
DSÖ'nün Ganalı sağlık çalışanlarına destek olarak bölgeye bir ekip gönderdiği açıklandı.
Ebola’nın ölümcül bir akraba türü olarak nitelendirilen Marburg virüsünün tam olarak etkili bir tedavisi bulunmazken, ölüm oranı ise yüzde 23 ila yüzde 90 arasında değişebiliyor.
Uzmanların, kuluçka süresinin iki ila 21 gün arasında olduğunu söylediği Marburg virüsü, enfekte kişilerden veya hayvanlardan; vücut sıvıları, kan veya doğrudan temas yoluyla yayılırken, yüzeylere temas edilmesi halinde de bulaşabiliyor.
Enfekte kişilerde yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kusma gibi etkilerin aniden ortaya çıktığı ve birçok hastada 7 gün içinde şiddetli hemorajik belirtiler geliştiği söyleniyor.
Batı Afrika'da, Ağustos 2021'de ilk kez görülen Marburg humması, 2014-2016 ve 2021'de görülen Ebola salgınının da çıkış noktası olan Gine'nin güneyindeki Gueckedou bölgesinde tespit edilmişti.
Marburg virüsü, ilk kez 1967'de Almanya'nın Marburg kentindeki bir laboratuvarda tespit edilmişti. Virüsün ilk tespit edildiği zamandan bu yana Güney ve Doğu Afrika ile Avrupa'da 12 Marburg vakası görüldü.
Angola'da, 2005'te görülen Marburg humması salgınında, hastalığa yakalanan 252 kişinin yüzde 90'ı yaşamını yitirmişti.
Batı Afrika ülkesi Sierra Leone'da, 2018'de, bir yarasada virüse rastlansa da insanlar arasında herhangi bir vaka kayda geçmemişti. (AA)